Goedkoper stoken en tanken

Gas, elektra, benzine, diesel... alles is schrikbarend duur. En goedkoper zal het niet worden. Geen nood: met onze bespaartips houdt u deze winter de schade binnen de perken.

Gas, elektra, benzine, diesel... alles is schrikbarend duur. En goedkoper zal het niet worden. Geen nood: met onze bespaartips houdt u deze winter de schade binnen de perken.

Bespaar op gas en elektra

Zoek een goedkope leverancier

Sinds 1 juli 2004 is de energiemarkt geliberaliseerd: u kunt zelf kiezen van welke leverancier u gas en elektra betrekt. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? Volgens de Directie Toezicht Energie, toezichthouder op de energiesector, zijn drie internetsites onafhankelijk en redelijk betrouwbaar. Bij deze sites krijgt u na het invullen van uw postcode en uw jaarverbruik een overzicht van de mogelijke leveranciers. Ook ziet u welk bedrag u per leverancier jaarlijks kwijt zou zijn. Kijk op www.energieprijzen.nl, www.gaslicht.com en www.energiewereld.nl.

Koop gas en licht met korting

Organisaties als WoonEnergie en UnitedConsumers kopen collectief energie in en kunnen daardoor gas en elektra met korting leveren. WoonEnergie richt zich op woningcorporaties en zorginstellingen (als uw woningcorporatie is aangesloten bij WoonEnergie kunt u zich als klant aanmelden: zie www.woonenergie.nl). UnitedConsumers richt zich rechtstreeks op consumenten. Leden krijgen een korting van €0,05 per m aardgas en per kWh stroom. Zie www.unitedconsumers.nl of bel 040-235 05 60.

Isoleer uw huis goedkoop

Om de stookkosten te drukken, kunt u allerlei maatregelen nemen. Sommige daarvan zijn ingrijpend en vragen om een behoorlijke investering; denk aan dakisolatie of zonnecollectoren. Maar het kan ook simpel. Tochtwering, radiatorfolie en cv-leidingisolatie verdienen zichzelf binnen een jaar terug. Spouwmuurisolatie wordt na twee jaar lonend, een HR-ketel na drie jaar en vloerisolatie na vijf jaar. Alle ramen en deuren potdicht houden lijkt dé manier om er binnen warm bij te zitten. Het tegengestelde is waar. Ventileer daarom continu een beetje. Want wordt het in huis te vochtig, dan moet u juist harder stoken om het warm te krijgen.

Stook zuiniger

De thermostaat één graadje lager scheelt ongeveer €55 per jaar. Ook een idee: koop voor dit bedrag een extra warme trui, zodat de temperatuur nóg een graad naar beneden kan.
Om te besparen op de stookkosten kunt u natuurlijk ook het voorbeeld volgen van de Belgen: zij hebben het afgelopen jaar massaal houtkachels ingeslagen om zo de flink gestegen prijzen voor brandolie en gas te omzeilen.

Schakel stroomvreters uit

Een gemiddeld huishouden verliest jaarlijks meer dan €90 aan sluipstroom. Dat is stroom die ongemerkt verdwijnt via apparaten met opladers, adapters, displays, lampjes en klokjes. U hebt er vast heel wat van in huis: een magnetron, videorecorder, dvd-speler, elektrische tandenborstel, computer, kruimelzuiger of mobieltje. Gebruik de stand by-stand van apparaten zo min mogelijk. Zet ze uit als u ze langere tijd niet gebruikt, desnoods door de stekker uit het stopcontact te trekken. Vergeet ook niet opladers na gebruik uit het stopcontact te halen.
Vaak staat u er waarschijnlijk niet eens bij stil hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Wist u bijvoorbeeld dat een wasdroger een enorme energieverslinder is? Elke droogbeurt kost €0,60. Koopt u nieuwe apparaten, let dan op het energielabel. Binnenkort is voor u al de eerste schifting gemaakt: het Europarlement heeft besloten dat apparaten die veel energie slurpen, straks niet meer verkocht mogen worden in de Europese Unie. En dan zijn er nog de spaarlampen. Een spaarlamp verdient zichzelf binnen een jaar terug. Daarna gaat hij nog ongeveer vijf jaar mee en levert dan jaarlijks een besparing van €5 op. Spaarlampen zijn verkrijgbaar in allerlei maten, vormen en sfeertinten.

Persoonlijk energie-advies
Wilt u weten hoe u het energieverbruik in uw huis omlaag kunt brengen? Als u een Energie Prestatie Advies (EPA) laat maken, komt een deskundige bij u langs om een Energie-Index (EI) van uw woning op te stellen. Daarmee kunt u de ‘energieprestatie’ van uw woning vergelijken met die van andere woningen. Daarna stelt hij maatregelen voor om de energieprestatie te verbeteren. U ontvangt een rapport waarin beschreven staat wat elke maatregel kost, wat de besparing is, en in hoeveel tijd u de investering terugverdient. Een EPA-advies kost zo’n €300. Ga alleen in zee met een gecertificeerde adviseur. Dat kan een energiebureau, aannemer, installatiebedrijf of energieleverancier zijn. Adressen vindt u op www.epa.nl. Of bel Milieu Centraal: 0900-1719 (€0,15 pm).

Bespaar op benzine, diesel en LPG

Ga goedkoper tanken

De echte voordeeljager heeft, als het om tanken gaat, een zwaar leven. De prijs van autogas, benzine en diesel wisselt per dag en per tankstation. Hebt u eindelijk een pomp gevonden die lekker goedkoop is, blijkt u twee weken later juist ergens anders voordeliger uit te zijn. Geen wonder dat driekwart van de automobilisten zich de moeite bespaart om geld te besparen en gewoon blijft tanken bij een duur tankstation. Toch is dat onverstandig, want aan de pomp valt veel voordeel te behalen; dat kan tot ongeveer €6 per 50 liter schelen.

Zoek de prijsvechters

Om de goedkoopste pomp te vinden, kunt u eigenlijk niet zonder internet. Daar vindt u actuele informatie over brandstofprijzen. Handig zijn sites waar u per regio of woonplaats kunt zoeken naar het goedkoopste tankstation, zoals www.brandstofprijzen.nl, www.athloncarlease.nl en www.goedkooptanken.nu. De gegevens zijn veelal verzameld door andere automobilisten.

Tank met clubkorting

Sommige organisaties (zoals de ANWB en UnitedConsumers) bedingen korting voor hun leden, bijvoorbeeld 5 of 6 eurocent per liter benzine, diesel of LPG. U krijgt het uitgespaarde geld niet direct bij de kassa, maar u bouwt een tegoed op dat u later kunt laten overschrijven naar uw bankrekening. De korting geldt op de landelijke adviesprijs, niet op de prijs bij de pomp. Bij een goedkoop tankstation is uw voordeel dus minder. Daarnaast heeft de ANWB eigen, onbemande tankstations door het hele land. Een liter diesel is er 5 eurocent goedkoper dan de landelijke adviesprijs, een liter benzine 6 eurocent. Kijk op www.anwb.nl en www.unitedconsumers.nl.

Zondagrijders: neem ook LPG

Aangezien diesel en benzine steeds duurder worden, stappen steeds meer automobilisten over op autogas. LPG loont niet meer alleen voor kilometervreters. Het omslagpunt – het punt waarop u met LPG goedkoper uit bent dan met benzine – ligt volgens de Stichting Autogas Nederland nu rond de 12.000 kilometer per jaar. Met een occasion waar al een G3-gasinstallatie in zit, is gas zelfs al vanaf 4000 km per jaar voordeliger dan benzine. Let er wel op dat in de auto een G3-installatie is ingebouwd; alleen dan krijgt u flinke korting op de wegenbelasting, waardoor LPG lonend is! Het inbouwen van een gasinstallatie kost minimaal €1895. Op www.autogas.nl kunt u het voordeel van LPG ten opzichte van diesel voor uw eigen auto berekenen.
Wegenbelastingtarieven verschillen per brandstof, per gewicht van de auto, en per provincie. Kijk op www.belastingdienst.nl/mrb voor een vergelijking van de prijzen in uw provincie wanneer u op benzine, diesel of gas rijdt (kies ‘motorrijtuigenbelasting betalen’ en start het rekenprogramma). Wie weet kunt u veel goedkoper de weg op!

Houd de biodiesel in de gaten

In Duitsland rijden honderdduizenden auto’s op biodiesel. Deze schone, uit koolzaad gewonnen brandstof is daar goedkoop omdat de regering er geen accijns op heft. In Nederland is biodiesel vooralsnog illegaal. In 2006 komt daar mogelijk verandering in: het kabinet gaat er waarschijnlijk 70 miljoen euro voor uittrekken om mengsels van gewone brandstof met 2 procent biobrandstof fiscaal te stimuleren. Belastingmaatregelen dus, maar we weten nog niet hoeveel dat gaat schelen.
Sommige automobilisten hebben hun eigen biodiesel ontdekt: zij gooien hun tank vol met goedkope zonnebloemolie van Aldi of Lidl. Het geeft een krokettenlucht, maar het rijdt prima, vertelde afgelopen augustus een tevreden gebruiker in NRC Handelsblad. De besparing is fors: veertig eurocent per liter. Toch durven we u niet aan te raden op zonnebloemolie over te schakelen: niet alle diesels zijn ervoor geschikt en het is illegaal omdat de fiscus er geen brandstofaccijnzen op heft.

Zuinige rijstijl scheelt euro’s

Bespaar ongeveer 10 procent op uw brandstof met Het Nieuwe Rijden:

  • Houd elke maand de bandenspanning op peil.
  • Rijd met een zo laag mogelijk toerental; schakel daarom op tijd door.
    Rijd niet onnodig met airco, open ramen, open dak, imperiaal of ski-box.
  • Vermijd hoge snelheden.
  • Rijd op een constante snelheid; niet steeds optrekken en afremmen.
  • Rem zo weinig mogelijk; laat gaspedaal en koppeling los en laat de auto uitrollen.
  • Koop een zuinige auto.
  • Onderhoud uw auto.
Bron(nen):
  • Plus Magazine