Energiestroom hersteld met acupunctuur

Hoe naalden uw gezondheid verbeteren

Soms heeft u baat bij een prik om van uw kwaal af te komen. En dan bedoelen we geen injectiespuit. Maar die flinterdunne naaldjes die u op specifieke plekken in uw lichaam laat zetten. Dit zou de balans in uw lichaam herstellen en u van ziekte genezen. Wat kan acupunctuur voor u doen?

De wortels van de acupunctuur liggen in China, waar de techniek al duizenden jaren wordt toegepast. De behandelmethode gaat uit van de traditionele Chinese filosofie dat er door ieder lichaam een (levens)energie stroomt die 'Chi' wordt genoemd. Die energie heeft een positieve, zonnige kant, 'Yang', en een donkere schaduwzijde, 'Yin'.

In harmonie
Bij een gezond mens zijn Yin en Yang met elkaar in harmonie. Raken ze met elkaar uit evenwicht, dan wordt de energiestroom in uw lichaam verstoord en ontstaan er ziektes. Die verstoring kan een uitwendige oorzaak hebben, zoals een virus, maar kan ook ontstaan door trauma's, overbelasting, hevige emoties of grote zorgen.

Energiestroom herstellen
Volgens deze filosofie stroomt de levensenergie door uw lichaam via een stelsel van kanalen dat net onder de huid ligt. Samen vormen al die kanalen eigenlijk een soort groot web in uw lichaam. Er zijn twaalf hoofdkanalen, ook wel meridianen genoemd, die elk in verbinding staan met een van uw organen.

Is uw energiestroom ergens geblokkeerd, dan kunt u hem herstellen door op bepaalde punten met naalden op de meridianen te prikken. Door de juiste prikken kan de energie weer gaan stromen en de balans in uw lichaam zich herstellen. Dat is dus de gedachte achter acupunctuur.

Het Qi-gevoel
Waar er precies geprikt moet worden, wordt bepaald aan de hand van uw klachten en onder meer ook door uw pols te voelen en uw tong te bestuderen. Het aantal prikpunten kan verschillen en ook de manier waarop de naald wordt ingebracht, is niet altijd hetzelfde. Het is ook niet altijd zo dat het acupunctuurpunt in de buurt zit van het orgaan waar u last van hebt. Het zou dus kunnen gebeuren dat u bij bijvoorbeeld een leverklacht, naalden in uw grote teen krijgt geprikt.

De prik met de flinterdunne naald kan soms pijnlijk en gevoelig zijn. Als deze eenmaal op het juiste punt en op de juiste diepte zit, wekt de acupuncturist het zogenoemde 'Qi-gevoel' op. Het is een tinteling die snel weer wegtrekt en aanvoelt als een elektrisch schokje.

De naalden blijven meestal zo'n twintig minuten zitten, voordat ze er weer worden uitgehaald. Om de kans op infecties te vermijden, worden in Nederland steriele naalden gebruikt die na de behandeling worden weggegooid. Na afloop kunt u soms een tijdje een branderig en tintelend gevoel houden in de geprikte punten.

Uiteenlopende ziektes
Er zijn tal van uiteenlopende ziektes met acupunctuur te behandelen. Het wordt vooral vaak toegepast bij chronische aandoeningen, ziektes waarvoor geen oorzaak te vinden is en verschillende soorten van pijn. Acupunctuur kan ook gebruikt worden om verlichting te bieden bij ongeneeslijke ziekten of ter ondersteuning bij operaties of bevallingen. Acupunctuur kan onder meer helpen bij:

  • hoofdpijn
  • acute bijholteontstekingen
  • acute verkoudheden
  • zweren aan de dunne darm
  • obstipatie
  • diarree
  • bedplassen
  • reumatoïde artritis
  • kiespijn
  • hooikoorts

Contra-indicaties
Acupunctuur is niet altijd een goede optie. Als u zwanger bent, kunt u er maar beter niet aan beginnen. Bepaalde meridiaanpunten op het lichaam zijn tijdens zwangerschap zelfs absoluut verboden terrein, omdat die een miskraam zouden kunnen veroorzaken.

Acupunctuur wordt ook afgeraden na zware lichamelijke inspanning, bij uitputting, bij honger of bij angst voor de behandeling. Verder is het uiteraard zaak u alleen te laten prikken door iemand die goed weet wat hij doet. Slecht toegepaste acupunctuur kan onder meer leiden tot flauwvallen, bloedingen, infecties, eczeem en zenuwbeschadiging.

Goede acupuncturist
Er zijn verschillende beroepsverenigingen waarbij de verschillende soorten behandelaars zijn aangesloten. De Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA) en de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV) zijn organisaties met een gedragscode, tuchtrecht en een beroepsprofiel om de kwaliteit van de leden te bewaken.

Vergoeding
Informeer bij uw verzekeraar of jouw verzekering dekking biedt voor acupunctuurbehandelingen. Vaak is een aanvullende verzekering nodig om dit soort kosten vergoed te krijgen. Meestal is een gedeelte voor eigen rekening.

Wist je dat…
… sommige acupuncturisten geloven dat deze alternatieve geneeswijze zijn oorsprong vond op het slagveld? Een soldaat, die al jaren aan een hardnekkige ziekte leed, werd getroffen door een pijl. Nadat hij genezen was van zijn verwonding, bleek ook de ziekte te zijn verdwenen. Vanaf dat moment bestreden Chinese doktoren ziekten door de patiënten in de huid te prikken.

Een goede raad
Alternatieve geneeswijzen kunnen in bepaalde gevallen verlichting brengen van klachten. U moet ze echter altijd zien als een aanvulling op reguliere behandelmethoden en niet als een vervanging hiervan. Het stellen van een deugdelijke diagnose door een gediplomeerde arts is in alle gevallen noodzakelijk. Overleg daarom altijd eerst met uw huisarts over de aanpak van je gezondheidsproblemen. Met hem kunt u bespreken of en hoe alternatieve geneeswijzen in uw geval een bijdrage kunnen leveren.