Hoe is een trigger­vinger te verhelpen?

Pijnlijke vinger
Getty Images

Vorig jaar had ik ineens last van een triggervinger: een vinger trok krom en kon ik niet meer strekken. Het was erg pijnlijk. Een ­injectie hielp, maar nu is het probleem weer terug en is het nog ­erger. Wat nu?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

In je handen en voeten glijden de pezen heen en weer door kokertjes (de peesschedes). Die zitten met bandjes vast aan de onderliggende botjes. Als een pees ­geïrriteerd raakt, kan er een zwelling in komen die achter zo’n bandje blijft hangen. De vinger schiet dan in een gekromde positie. Dit wordt een triggervinger genoemd.

Een prik met ontstekingsremmen­de corticosteroïden kan de zwelling doen afnemen. Als de prik is uit­gewerkt komt de zwelling vaak terug, maar het kan ook een tijdje goed gaan. Wanneer de triggervinger - ook wel triggerfinger - erg hardnekkig is, is er een operatie mogelijk. Daarbij maakt de chirurg een beetje meer ruimte in de ­peesschede.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.