Is er iets mis met mijn knie?

Getty Images

Ik ben een vrouw van 62 jaar, gezond en lenig, en doe graag aan yoga. Als ik op mijn linkerknie wil gaan zitten, is het niet of er iets in mijn knie naar links schuift. Dat doet heel erg zeer. Wat kan dat zijn?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Als er iets in uw knie verschuift of verschiet, is het bijna altijd een deel van een beschadigde meniscus. Daarbij kan de knie soms ook 'op slot' raken. De huisarts kan de knie testen, maar verwijst u waarschijnlijk door naar de orthopedisch chirurg. Die zal een MRI-scan aanvragen en misschien een kijkoperatie doen.

Meniscus

Daarbij kunnen kleine losse delen worden verwijderd. Een grote scheur in de meniscus probeert men vaak te hechten. de meniscus is een soort sinaasappelschijfje van kraakbeen, waarvan je er twee hebt in elke knie. Hij dient om de druk van de ronde botknobbels van het bovenbeen op het vlakke plateau van het onderbeen zo goed mogelijk te verdelen. Ruim 90 procent van de 90-jarigen heeft schade aan een of meerdere meniscussen. Toch moet je er wel zuinig op zijn. Als je ze kwijt bent - vroeger haalde men een beschadigde meniscus er gewoon uit - krijg je snel artrose van de knie. Ik zou er even naar laten kijken.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden!