Is rekken wel gezond?

Spieren rekken
Getty Images

Kan rekken van de knieën (met artrose) door je voet naar je bil te brengen, schadelijk zijn voor het gewricht? Ik heb een patello-femoraal pijnsyndroom met af en toe pijn. Na een paar weken rekken heb ik meer pijn aan de knieën. Is het verstandig hiermee door te gaan? Ik ben een vrouw van 82 jaar en doe veel aan fitness en spierversterking.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

U benoemt twee verschillende diagnoses: het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) bestaat uit pijnklachten waarbij weing afwijkingen worden gevonden en komt vooral voor bij jonge mensen. Artrose is een ‘ouderenkwaal’ (slijtage) waarbij het kraakbeen is aangetast en op den duur ook het hele gewricht misvormd raakt. 

Of er specifieke oefeningen bestaan die de klachten van PFPS verbeteren, is nog steeds een punt van discussie. Blijven bewegen is altijd belangrijk; bij pijn ben je geneigd een gewricht te ontzien en dan verstijft het. Voor artrose geldt in wezen hetzelfde, al kan de schade aan het gewricht tot gevolg hebben dat bepaalde bewegingen echt niet meer kunnen: forceren geeft dan extra schade. Je moet dus wel bewegen, maar niet overdrijven.

Als je de dag na een oefening veel meer pijn hebt, ben je waarschijnlijk te enthousiast geweest, maar een beetje pijn is min of meer noodzakelijk. Het rekken van je knie kun je ‘gezonder’ maken door een opgerold handdoekje in je knieholte te plaatsen. Zo trek je de gewrichtsspleet een beetje open, zet je minder druk op het kraakbeen maar rek je wel de spieren en het gewrichtskapsel op.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.