Kan ik iets doen aan mijn krakende gewrichten?

man in keuken met kom
Getty Images

In overleg met de huisarts gebruik ik al een paar jaar Glucadol voor sterke spieren en gewrichten. Toch maken al mijn gewrichten een krakend geluid. Is daar iets aan te doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma:

Een mens heeft maar liefst zo’n 350 gewrichten: hoeveel precies hangt af van wat je meetelt. Ook verbindingen tussen onderdelen van je schedel, je bekken of je ruggengraat zijn gewrichten. De gewrichten die kunnen kraken zijn de synoviale gewrichten. Die bestaan uit twee botten met op het eind kraakbeen waar het gewrichtskapsel omheen zit: een stevige soort zak met daarin de gewrichtsvloeistof. Het krakende geluid dat deze gewrichten kunnen maken, komt meestal doordat er bij beweging onderdruk ontstaat waardoor luchtbelletjes oppoppen in de gewrichtsvloeistof. Dit geluid zegt niets over de gezondheid van het gewricht. Gewrichten kunnen wel stijf en pijnlijk worden door slijtage van het kraakbeen: artrose. Glucadol is een product met onder meer glucosamine: een belangrijk bestanddeel van kraakbeen. De gedachte hierachter is dat je je kraakbeen gezond houdt door extra van deze bestanddelen te eten. Dat is helaas een beetje simplistisch gedacht: je krijgt ook geen sterkere spieren door veel spiervlees te eten. De effectiviteit van dergelijke middelen is nooit aangetoond. Hetzelfde geldt voor de andere bestanddelen in het middel, zoals vitamine C. Bij een gebrek aan vitamine C krijg je problemen met de vorming van het stugge bindweefsel collageen, maar dat wil niet zeggen dat je met extra vitamine C meer en beter collageen gaat aanmaken. In wezen bent u een probleem dat geen probleem is, aan het oplossen met een middel voor een ander probleem, dat ook nog niet werkt.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.