Met welke oefeningen blijf ik toch soepel?

oefeningen
Getty Images

Ik (87 jaar) heb twee kunstknieën en rechts een kunstheup. Sinds een jaar word ik steeds strammer en ben ik sneller moe. Sinds kort heb ik ook pijn in de lies (links). Zijn er oefeningen om toch soepel te blijven?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Pijn in de lies is op uw leeftijd meestal een teken van artrose van de heup. Bij artrose verdwijnt het kraakbeen dat de gewrichten soepel laat bewegen. Het lijkt er dus op dat de linkerheup ook slecht is geworden. In principe geldt voor gewrichtsvervangende operaties geen leeftijdgrens, maar 87 lijkt me wel een hoge leeftijd. Het stijf worden van gewrichten gebeurt vooral bij stilzitten. Daardoor hebben mensen met artrose zo vaak last van ochtendstijfheid. Het is belangrijk om steeds eventjes gedoseerd te bewegen. Beweging is ook goed om het kraakbeen in conditie te houden. Kraakbeen heeft geen eigen bloedvaten. Het wordt gevoed vanuit de gewrichtsvloeistof. Als u beweegt, wordt het kraakbeen als een soort spons uitgeknepen en weer losgelaten, waarbij ‘verse’ gewrichtsvloeistof in het kraakbeen doordringt. Oefenen en bewegen kunt u ook zittend of liggend doen. Fysio­therapeuten hebben allerlei oefeningen ­bedacht; het makkelijkst is om deze te bekijken op ­YouTube-filmpjes. Zoek gewoon op YouTube, artrose en oefeningen. In het Engels is er veel meer te vinden (dan heet het osteoartritis).

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.