Waardoor ben ik zo wiebelig op de benen?

Ik (vrouw, 71) ben vorig jaar op een cruisevakantie geweest. Eenmaal aan wal was ik wiebelig op de benen. Dat gevoel heb ik nu, een jaar later, nog steeds. Als ik stilsta heb ik de neiging voorover te kiepen. Als ik loop moet ik mezelf bij elke stap corrigeren. En als ik moe ben loop ik als een oude dame. Mijn huisarts raadde me valtherapie aan bij een fysiotherapeut, maar die vond dat ik goed in balans was. Wat er nog bij komt is dat ik nogal beverig begin te worden. Mijn coördinatie is ook een stuk minder. Bij bloedonderzoek werd niet veel gevonden.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

 

Ik vind het naar om te moeten zeggen, maar het zou goed kunnen dat het vroege verschijnselen zijn van de ziekte van Parkinson. Andere tekenen om op te letten zijn slechter ruiken, obstipatie, een verandering van je handschrift, een gevoel van stijfheid in armen en benen en minder ‘meebewegen’ met je armen als je loopt. Het zou ook kunnen dat u gewoon wat onhandiger wordt, of een probleem hebt met het evenwichtsorgaan. Als ik u was zou ik een consult vragen bij een neuroloog, dan weet u in ieder geval waar u aan toe bent. 

 

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in Plus Magazine.
 

Als patiënt kan het lastig zijn om te begrijpen wat artsen bedoelen. De ene arts is doortastend, de ander afwachtend of voorzichtig. De één houdt zich aan alle richtlijnen, terwijl de volgende best bereid is om iets anders te proberen. Joris Bartstra staat klaar om medische vragen te beantwoorden, zodat u als patiënt een beter zicht krijgt op uw situatie. En ook omdat geneeskunde gewoon interessant is.

Joris doet zijn best, maar niet alles kan door hem beantwoord worden. De ruimte in Plus Magazine is beperkt: "Medische vraagstukken waar al meerdere artsen hun tanden op hebben stukgebeten: u mag het vragen en misschien begrijp ik waarom het zo moeilijk is. Maar de kans dat ik de oplossing weet, is klein."

Ga met spoedeisende vragen altijd naar uw huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden sluiten aan bij die van onze partner Gezondheidsnet. U vindt ze hier.