Wat helpt tegen de pijn in mijn schouder?

pijn-schouder-vrouw.
Getty Images

De orthopeed heeft vastgesteld dat de pezen in mijn rechterschouder weg zijn. ‘‘Die ruimt het lichaam zelf op’’, vertelde hij. Ik heb jarenlang elke dag urenlang klarinet gespeeld en daar wil ik graag mee doorgaan, maar ik kan niet meer ontspannen ­spelen door de pijn in mijn bovenarm. Wat kan ik hieraan doen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Even een misverstand uit de ­wereld helpen: het lichaam ruimt van alles op, maar geen dingen die je ­nodig hebt, zoals de ­pezen in je schouder. Alleen als pezen zijn ­afgescheurd en niet meer functioneren, worden de ­restanten ­opgeruimd. Ik denk dat u een ­ontsteking hebt van de ­aanhechting van een pees aan een bot (een ­enthesopathie). Dit veroorzaakt een gemene, scherpe pijn. Het bekendste voorbeeld is de tennis­elleboog. Je kunt zo’n ontsteking overal krijgen waar bepaalde delen van het bewegings­apparaat onevenredig zwaar belast worden. Er zijn fysiotherapeuten die zich hebben gespecialiseerd in de behandeling van klachten bij ­musici. Ik zou even googelen om er een te vinden.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.