9 populaire sportschoolwork-outs

Waar kiest u voor?

Een bezoekje aan de sportschool is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad. Natuurlijk weet u dat het gezond is, maar u kunt de tijd die u zich in het zweet werkt ook nuttiger besteden. En leuker. Jammer eigenlijk, want vaak zijn er heel veel mogelijkheden in een sportschool. Wij zetten 9 populaire work-outs op een rijtje. Voor ieder wat wils!

1) Fitness
Fitness wordt vaak in een adem genoemd met saai en dat is zonde. Er zijn namelijk ontzettend veel mogelijkheden. U kunt zich beperken tot cardiotraining en enkele oefeningen op apparaten, maar tegenwoordig bieden veel sportscholen bijvoorbeeld motiverende circuittrainingen en is er steeds meer aandacht voor functionele training. Bij functionele training hangt de activiteit sterk af van uw doel. Voor een hardloper zal de training heel anders ingevuld worden, dan voor iemand die rugklachten wilt verminderen.

Fitnesstraining gaat daarbij verder dan alleen de apparaten. Ook met losse gewichten, ballen, halters, dumbels, springtouwen en elastieken kunt u zichzelf uitdagen. Goede begeleiding is altijd van belang. Een trainer kan bepalen welke oefeningen juist voor u zijn en kan u helpen om de work-out uitdagend te houden en blessures te voorkomen. Ga voor variatie en wissel regelmatig van training. Op die manier behaalt u optimaal resultaat.

2) Bodypump
Wilt u alle voordelen van fitness, maar dan in groepsverband? Dan is Bodypump een hele geschikte les. Tijdens deze work-out van een uur pakt u alle spiergroepen aan. In de les wordt gebruik gemaakt van barbells en daarmee voert u allerlei oefeningen uit: zoals squats, presses, lifts en curls. Het zijn dezelfde bewegingen als in de fitnesszaal, maar dan zonder apparaat. Daarbij wordt u geholpen door de opzwepende muziek, enthousiaste instructeur en net zo hard werkende medesporters. Doordat u zelf het gewicht uitkiest, heeft u invloed op de intensiteit.

3) Spinning, cycling en RPM
Als er iets goed is voor de conditie dan is het spinning. Veel mensen zijn bang om op de fiets te stappen en zien het als een ware uitputtingsslag, maar even veel mensen zijn er ronduit verslaafd aan. Onder leiding van een instructeur fietst u staand en zittend op de maat van de muziek. U combineert conditietraining met intervaltraining en vetverbranding. Doordat u zelf de weerstand op je fiets bepaalt is het geschikt voor alle leeftijden en zowel beginners als gevorderden. De lessen bij spinning, cycling en RPM kunnen iets verschillen, maar het principe is gelijk.

4) Xco en Bodyshake
De Xco is een buis vol met grit die wordt gebruikt in de Xco en Bodyshake-trainingen. De work-outs zijn gericht op uw natuurlijke korset: u traint dus vooral de buik- en rugspieren. Wanneer u de buis naar links schudt, komt het grit daar met vertraging achteraan. Elke beweging heeft hierdoor een extra belasting. De Xco is beschikbaar in verschillende maten waardoor u op uw eigen niveau kunt trainen. Met de Xco train u de conditie, spieren en bindweefsel. Daarbij verbrandt u natuurlijk ook calorieën.

5) Zumba, Bodyjam en Sh'bam
Ook met dansachtige work-outs kunt u zichzelf lekker uitdagen. Tijdens deze lessen verbrandt u veel calorieën op een hele leuke manier. Met dansen verbetert u de coördinatie en verstevigt u de spieren. Zumba is vooral geïnspireerd op Latijns-Amerikaanse dans, Sh'bam is een work-out met show- en musicalelementen en Bodyjam is een mix bewegingen uit latin, hiphop, disco en funk.

6) Pilates, yoga en Bodybalance
Niet alle trainingen in de sportschool hebben een hoog tempo. Ook met een meer ontspannen work-out kunt u uw lichaam trainen. Pilates is een oefenmethode voor het hele lichaam. Met de juiste ademhaling en balans traint u zowel kracht als souplesse. Bij yoga neemt u meer lichaamshoudingen aan. Daarnaast leert u ademhalingstechnieken en meditatie. Ook hierbij verbetert uw lenigheid, kracht en de vorm van de spieren. De Bodybalance is een combinatie van yoga en pilates, maar heeft daarnaast ook aspecten van tai chi in zich. Voor alle drie geldt dat lichaam en geest samen werken.

7) Bodycombat en Kickfun
Voor de liefhebbers van vechtsporten zijn Bodycombat en Kickfun ideaal. De combat is een krachtige cardio work-out met oefeningen die bestaan uit combinaties van verschillende vechttechnieken zoals karate, boksen, taekwondo en muya thai. U bent vooral bezig met het verbranden van calorieën op opzwepende muziek. Bij de Kickfun maakt u gebruik van een bokszak. Met bokshandschoenen leeft u zich uit op de zak door combinaties van stoot-, trap-, knie- en elleboogtechnieken. U werkt aan uw conditie, spierversteviging en motiveert u medesporters door samen te werken.

8) Aerobics en steps
Bewegen op muziek, daarvoor staat aerobics. Er zijn verschillende vormen en niveaus. Bij sommige lessen zijn de pasjes simpel, terwijl u bij anderen ingewikkelde choreografieën volgt. In een aerobicsles wordt het 'dansen' vaak afgewisseld met spierversterkende oefeningen. Bij Steps maakt u gebruik van een verhoogd platform (de step).

9) Bootcamp
Bootcamp is gebaseerd op de trainingsroutine van het Amerikaanse leger. Een training bestaat onder andere uit hardlopen, intervaltrainingen en fitnessoefeningen en dat allemaal buiten. Met de training bouwt u conditie, kracht, souplesse en explosiviteit op. De training is pittig, maar wel voor iedereen geschikt.

Trefwoorden:

1 Reactie

Door Corry Westgeest... (niet gecontroleerd) op vr, 28-2-2014 - 13:24

Graag wil ik een aanvulling geven op uw artikel. Ismakogie is zeker een houdings- en bewegingsleer die in de opgenoemde rij thuishoort. Het is een westerse, rustige manier van trainen gericht op het gebruik van je dagelijkse bewegingen als oefening. Dus: hoe ga je zitten, hoe ga je weer staan, hoe loop je, hoe fiets je, hoe reik je, hoe buk je, enz. Door hierbij de juiste spieren te bewegen vormen de bewegingen in je lichaam de zogenaamde spierketting waardoor al je spieren zich aanspannen en ontspannen. Door dit natuurlijke proces ontstaat er een pompbeweging in je hele lichaam die zorgt dat je organen, je bloedsomloop en je ademen optimaal werken. Dus zonder extra tijd, kleren en kosten je trainen. Mooi toch? Meer weten hierover: kijk op www.ismakogieCW.nl