Dauwtrappen: ontdek de magie van de vroege ochtend

Dauwtrappen is een fysieke activiteit, maar ook zeker een mindfulness activiteit

Dauwtrappen
Getty Images

Hoewel de meeste mensen zich op Hemelvaartsdag nog een keer omdraaien, is er een groep mensen die al voor dag en dauw opstaat om te dauwtrappen. Vroeg opstaan en genieten van de frisheid en rust van de ochtend.

Dauwtrappen is een fysieke activiteit, maar ook zeker een mindfulness activiteit. Vroeg opstaan om de frisheid en rust van de ochtend te ervaren. Hoewel deze traditie misschien voor sommigen vreemd klinkt, heeft dauwtrappen een rijke geschiedenis en biedt het tal van verrassende voordelen. Maar wat is dauwtrappen precies, waar komt het vandaan en hoe doe je het?

Wat is dauwtrappen?

Dauwtrappen is een traditionele activiteit waarbij je vroeg in de ochtend, vaak rond zonsopgang, de natuur ingaat om te wandelen, fietsen of joggen terwijl de dauw nog op het gras ligt. Het is een verfrissende en ontspannende manier om de dag te beginnen.

Waar komt dauwtrappen vandaan?

De oorsprong van dauwtrappen is niet precies bekend, maar de traditie kent een lange geschiedenis in verschillende culturen over de hele wereld. De basis van de traditie dauwtrappen is terug te vinden bij paganistische of 'heidense' gebruiken rond het zogenoemde meifeest, waarmee werd gevierd dat de natuur na de winter weer tot leven kwam. Veel mensen stonden op die dag al zingend, met blote voeten op het gras te dansen. 

In Nederland en Duitsland heeft dauwtrappen een lange geschiedenis en wordt het vaak geassocieerd met de viering van Hemelvaartsdag, een christelijke feestdag die veertig dagen na Pasen valt. Op Hemelvaartsdag trekken veel mensen eropuit om te dauwtrappen als een soort ritueel om de lente te verwelkomen en de natuur te ervaren op een moment dat de wereld ontwaakt uit de winterslaap. 

In Japan is dauwtrappen nauw verbonden met spirituele tradities en wordt het gezien als een manier om de ziel te reinigen en te verbinden met de natuur.

Voordelen van dauwtrappen

Naast de magische sfeer die dauwtrappen creëert, heeft het ook fysieke en mentale voordelen. De frisse lucht en lichaamsbeweging kunnen helpen om de geest op te frissen en stress te verminderen. Je bent dichter bij de natuur, je prikkelt je zintuigen en start de dag op een positieve manier op.  

Je uitrusting bij dauwtrappen

Bij het dauwtrappen is het belangrijk om kleding te dragen die comfortabel en geschikt is voor het vroege ochtendweer en de activiteiten die je gaat doen. Hier zijn een paar tips.

  • Laagjes: Draag kleding in laagjes, zodat je je makkelijk kunt aanpassen aan het weer. Begin bijvoorbeeld met een lichte, ademende basislaag, daaroverheen een isolerende laag zoals een fleecevest en draag daaroverheen een waterdichte buitenlaag voor het geval het gaat regenen of als er nog veel dauw op het gras ligt.
  • Ademende materialen: Kies voor kleding gemaakt van ademende materialen zoals katoen, wol of synthetische stoffen zoals polyester. Deze materialen helpen vocht van je lichaam af te voeren, waardoor je droog en comfortabel blijft, zelfs als je begint te zweten tijdens het wandelen of joggen.
  • Comfortabele schoenen: Draag stevige wandel- of sportschoenen met goede grip om uitglijden op het natte gras te voorkomen. Als je van plan bent om offroad te gaan, zijn waterdichte wandelschoenen een goede keuze om je voeten droog te houden.
  • Pet en zonnebrandcrème: Vergeet niet om een ​​hoed of pet en zonnebrandcrème te dragen om je te beschermen tegen de zon, vooral als je van plan bent om langere tijd buiten te blijven.
  • Extra's: Neem eventueel een lichte rugzak mee met wat snacks, water, koffie of thee, een routekaart en GPS-apparaat voor het geval je verdwaalt. Ook een handdoekje om eventuele natte plekken van het dauw op te vegen kan handig zijn.

Door deze kledingtips te volgen, kun je comfortabel en goed voorbereid genieten van je dauwtrapavontuur!

Of je nu op zoek bent naar rust, inspiratie of gewoon een manier om je dag op een speciale manier te starten, dauwtrappen biedt een magische en verfrissende activiteit. Veel plezier! 

Auteur 
Bron 
  • Omroep West
  • PlusOnline