Ontspan uzelf met Tai Chi Tao

Vloeiende bewegingen

Deze oude Chinese vorm van bewegingsleer wordt vaak een vechtsport genoemd. Alleen ziet u bij Tai Chi Tao niks terug van de spectaculaire Jackie Chan-achtige kunsten. Deze sport wordt juist gekenmerkt door zachte, vloeiende en langzame bewegingen en gecontroleerde kracht. Letterlijk vertaald betekent Tai Chi Tao 'de open weg'.

De basis
Deze vorm van bewegingsleer is gebaseerd op de vijf elementenleer en de zogenaamde Qi Qonq gezondheidsoefeningen, technieken die u leren met uw eigen energie te werken. De oefeningen die u bij Tai Chi Tao doet, hebben namen als ‘de bloeiende lotus’ en ‘de vijf juwelen’. Daarbij wordt er vanuit gegaan dat de oefeningen direct invloed uitoefenen op uw meridianen, de energiebanen in uw lichaam, en uw organen. De vijf elementen die bij Tai Chi Tao aan bod komen, zijn:

  • Water (nieren en blaas)
  • Hout (lever en galblaas)
  • Vuur (hart en dunne darm)
  • Aarde (maag, milt en alvleesklier)
  • Metaal (longen en dikke darm)

Wat doet Tai Chi Tao met u?
Tai Chi Tao is van invloed op uw evenwicht, coördinatie, soepelheid en lichamelijke kracht. Daarnaast is het ook een soort meditatie, dus ontspannend voor uw hoofd. Beoefenaars van Tai Chi Tao gaan ervan uit dat tijdens de training het lichaam meer energie krijgt en lichaam en geest uiteindelijk in balans komen. De ontspannende en rustige bewegingen hebben onder andere een positief effect op de ademhaling.

Ontspannend
Het voordeel van deze sport is dan ook dat het heel rustgevend is om te doen, zeker als u het afwisselt met stevige workouts. De kans om een blessure te krijgen is niet zo groot, omdat elke beweging heel gecontroleerd is. Misschien handig voor de ietwat ‘onhandigen’ onder ons. Wel kunt u de eerste keren behoorlijk wat spierpijn oplopen. Uw spieren worden tenslotte even flink uitgetest, maar uiteindelijk zal Tai Chi Tao een ontspannende werking op u hebben.

Geduld is een schone zaak
Ondanks het feit dat Tai Chi Tao bedoeld is om te ontspannen, zijn er mensen die het juist niet prettig vinden dat Tai Chi Tao een laag tempo heeft. Zij hebben namelijk het idee dat ze niet genoeg zweten tijdens een training. Als u ongeduldig van aard bent, is deze sport dan ook geen aanrader. Om deze sport echt goed te begrijpen, moet u er namelijk veel tijd instoppen en er langdurig mee bezig zijn.

Kleding en lessen
Bij het beoefenen van Tai Chi Tao kunt u het beste comfortabele kleren dragen waarin u zich makkelijk kunt bewegen. Tai Chi Tao kunt u op verschillende plekken in Nederland doen. Lees u van tevoren goed in en vraag de mening van andere beoefenaars. Een les Tai Chi Tao duurt meestal tussen de 30 en 60 minuten en als u wilt, kunt u het elke dag doen.

Gezond
Een recent onderzoek wijst uit dat Tai Chi Tao de bloeddruk van volwassenen verlaagt. Het effect is hetzelfde als wanneer u elke dag 30 minuten flink zou wandelen. Daarnaast wordt Tai Chi Tao ook gebruikt in sommige revalidatiecentra bij met mensen met aandoeningen als fimbromyalgia, artritis en Multiple Sclerosis (MS).