Recreatie op het water in de Kop van Noord-Holland

Zeilen met je kind
Getty Images

De Kop van Noord-Holland staat bekend om zijn unieke landschap, met uitgestrekte polders, schilderachtige dorpen en een indrukwekkende kustlijn. Maar deze regio heeft nog veel meer te bieden - namelijk een wereld vol watersportplezier. Of je nu op zoek bent naar een actieve vakantie of juist een rustige oase om tot jezelf te komen, de Kop is dé bestemming voor waterliefhebbers.

De Waddenzee is een van de grootste trekpleisters voor watersporters in de Kop van Noord-Holland. Dit UNESCO Werelderfgoed biedt tal van mogelijkheden voor zeilers, surfers en kanoërs. Verken de rustige kreken en geulen, spot zeehonden op de zandbanken of laat je meevoeren door de krachtige getijden. Voor een unieke beleving kun je zelfs wadlopen - een wandeling door het wad tijdens laagwater.

Bootverhuur en excursies

Er zijn verschillende bedrijven waar je een bootje kunt huren. Bekijk ook de vaarroutes en doorkruis het prachtige gebied. Of ga mee op een excursie en geniet van een mooie dag op het water. U vindt hier een overzicht van de vele excursies en boottochten >>

Ecotocht op de Waddenzee

Een avontuurlijke tocht naar zeehonden en andere zeedieren. Ontdek wat je nog niet wist van de zee, zowel boven als onder water! De schepen nemen je mee naar de mooiste plekjes van de Waddenzee, welke vanaf de dijk niet te zien zijn. Je bezoekt de Wieringer gronden en er wordt van alles over het bijzondere gebied verteld. Met een sleepnet wordt naar boven gehaald wat de zee voor het oog verborgen houdt: het onderwaterleven, van kriebelige krabbetjes tot glazige garnaaltjes.

Suppen

Suppen komt van Stand Up Paddle. Staand op een board beweeg je je met een peddel voort door het water. Omdat je kunt suppen op vlak water, maar ook in de golven is de Kop van Noord-Holland een uitstekende locatie. Bijvoorbeeld bij Julianadorp aan Zee wordt er regelmatig gesupt, maar suppen door Den Helder of over het Amstelmeer is ook zeker een aanrader.

Suppen
Getty Images

Surfen en kajakken

Laat je meeslepen door de golvende zee en voel de wind door je haren waaien tijdens een surfsessie op een van de stranden. Liever wat rustiger? Ga dan kajakken langs de kustlijn of neem een duik in de verfrissende Noordzee. Voor de ultieme ontspanning kun je ook gewoon relaxen op het strand en genieten van de prachtige zonsondergangen.

Bij het Lutjestrand aan het Amstelmeer is een gedeelte met gras speciaal voor wind- en kitesurfers. Het Amstelmeer kent geen tij, stroming en hoge golven en er staat altijd een goede wind. Op het Lutjestrand zit ook een windsurfschool. Het water bij het strand is ondiep, waardoor het een ideale locatie is om te leren windsurfen.

Zeilen

Al wandelend langs de Noordzeekust is de kans groot dat je zeilboten op het water ziet. Ook op het IJsselmeer en de Waddenzee wordt er gezeild. Stap aan boord en maak heerlijke zeiltochten. Zo kom je op een duurzame manier op plekken waar je anders bijna niet kunt komen. Inclusief zilte zeelucht, volop natuur en rust.

Ga zeilen met familie en hijs met elkaar de zeilen en beleef mooie zeilavonturen. Kies voor een dag, een meerdaagse tocht of ga individueel in combinatie met een fietstour, mogelijkheden genoeg! De schepen vertrekken vanuit de havens van Den Helder en Den Oever.

Polderen
Getty Images

Vaar door de polders

Naast de kust biedt ook het binnenland tal van recreatiemogelijkheden. Vaar door de schilderachtige polders en ontdek de groene oases, idyllische dorpjes en historische dijken vanaf het water. Huur een sloep, kano of fluisterboot en laat je meevoeren door de rustige grachten en vaarten. Onderweg kun je aanleggen bij gezellige terrasjes of bezoek een van de leuke musea in de regio.

Probeer bijvoorbeeld de Natuurroute in Den Helder. De Helderse Vallei is het vertrekpunt van de 4 goed aangegeven kanoroutes die Den Helder rijk is, met onderweg diverse aanlegsteigers. Daarnaast heeft Den Helder diverse watergangen die goed toegankelijk voor kano’s zijn. De natuurroute (groene route, 4km heen en 4 km terug) gaat langs de binnenduinrand van de gemeente Den Helder. Je komt langs de Helderse Vallei, de Klimvallei, Pannenkoekenvallei en Camping ’t Noorder Sandt.

Auteur