Sporten onder water

Sportduiken

Onder het wateroppervlak gaat een bijzondere wereld schuil waar u normaal gesproken niks van ziet. U vindt er vissen, koralen, scheepswrakken, planten, zeedieren en nog veel meer. Sportduiken is de ideale manier om die wonderlijke wereld te verkennen.

Uiteraard kunt u niet zomaar een duik onder water nemen. U zult eerst een cursus moeten volgen. Een beginnerstraining bestaat gewoonlijk uit een theoriegedeelte, een aantal duiken in het zwembad en diverse 'echte' duiken in het open water. Na met succes een theorie- en praktijkexamen te hebben afgelegd, krijgt u een duikbrevet uitgereikt.

Spelen met lucht en lood
Om lange tijd onder water te kunnen blijven, heeft u een speciale duikuitrusting nodig. Flippers aan uw voeten maken het zwemmen gemakkelijker. Uw duikbril is het venster waardoor u naar de onderwaterwereld kijkt. Met uw dieptemeter en duikhorloge houdt u een vinger aan de pols. En uw duikpak houdt u warm.

Om onder water te kunnen ademen heeft u een ademautomaat in uw mond. Die is verbonden met de persluchtfles op uw rug. Die fles met samengeperste lucht is ook gekoppeld aan uw duikvest. Laat u daar wat lucht uit lopen, dan zorgt de loodgordel om uw middel dat u naar beneden zakt. Laat u er wat extra lucht inlopen, dan gaat u omhoog. Op die manier kunt u eenvoudig uw drijfvermogen regelen.

Gevaren en gebaren
Een duikuitrusting is niet het enige dat u nodig hebt als u de onderwaterwereld wilt verkennen. U heeft ook een zogenoemde 'buddy' nodig, een duikmaatje. Duiken doet u namelijk nooit alleen. Behalve dat het veel leuker is om uw ervaring met iemand te delen, is het ook een stuk veiliger. Helemaal zonder gevaren is sportduiken namelijk niet.

U zou bijvoorbeeld een agressieve zeebewoner tegen kunnen komen, verstrikt kunnen raken in een plant of zonder lucht kunnen komen te zitten. In dat laatste geval kan uw maatje u helpen door zijn ademapparaat met u te delen. Er zijn diverse vaste handsignalen waarmee u onder water met uw buddy kunt communiceren.

Uw lichaam onder druk
Het grootste gevaar waar u eigenlijk mee te maken krijgt, is druk. Hoe dieper u duikt, des te hoger de druk. Een hogere druk betekent onder meer dat uw reactievermogen afneemt en dat u minder lang doet met uw perslucht. De grote drukverschillen onder water maken het bovendien gevaarlijk om te snel naar de oppervlakte te stijgen. En dat niet alleen omdat uw oren of longen een te snel veranderende druk niet aankunnen.

Hoe dieper en langer u duikt, des te meer stikstof hoopt zich namelijk op in uw lichaam. En die moet u al stijgende langzaam weer kwijtraken. Gaat u te snel naar boven, dan kan de stikstof in uw lichaam vrijkomen in de vorm van belletjes.

Een effect dat te vergelijken is met een fles frisdrank waarvan u de dop opendraait. Dit wordt decompressieziekte of ook wel Caissonziekte genoemd. In het allerergste geval, als de belletjes uw hart of hersenen bereiken, kan dat fatale gevolgen hebben.

Weinig beperkingen
U mag daarom altijd maar een bepaalde tijd onder water blijven als u tot een bepaalde diepte duikt. Hoelang dat is, kunt u terugvinden in een zogenoemde duiktabel. Als beginnende duiker mag u sowieso niet dieper dan 18 meter gaan. Heeft u een hoger brevet, dan geldt een maximumdiepte van 30 meter. Verder zijn er weinig beperkingen. Als u gezond bent, kunt zwemmen en ouder bent dan 10 of 12 jaar, kunt u bij de meeste duikscholen terecht. Er zijn zelfs mensen met lichamelijke handicaps die een duik in het diepe wagen.

70 procent water
De wereld bestaat voor meer dan 70 procent uit water. Mogelijkheden genoeg dus om te duiken. Veel mensen leren het tijdens hun vakantie, bijvoorbeeld op de Nederlandse Antillen of in Egypte. Voor wie het dichter bij huis zoekt, biedt vooral Zeeland veel mogelijkheden.

Bedenk wel dat de omstandigheden in Nederland heel anders zijn dan in (sub)tropische landen. Het water is kouder, u heeft minder goed zicht en u hebt meer uitrusting nodig. Als u dus hier wilt gaan duiken, is het wel aan te raden om in eigen land een opleiding te volgen.

PADI-opleiding
Verreweg de bekendste opleiding voor beginnende duikers is de PADI Open Water Diver cursus. PADI is de grootste organisatie ter wereld op het gebied van duikopleidingen. Bij zo'n beetje iedere duikschool kunt u wel terecht voor een PADI-opleiding.