Veel sporten: is een keuring verstandig?

Getty Images

Professionele sporters ondergaan regelmatig tests om te kijken hoe het ervoor staat met hun gezondheid. Maar ook voor amateursporters en mensen die veel bewegen kan zo’n sportkeuring of sportmedisch onderzoek een goed idee zijn.

Tijdens het sporten kun je je lichaam behoorlijk belasten. Dan is het wel zo prettig om te weten of je hiertoe fysiek in staat bent. Vooral omdat veel sporters door een te zware inspanning in het ziekenhuis belanden. Soms met 'gewone' blessures, maar soms ook met hartkwalen.

Wat houdt een sportmedische keuring in?

Een sportmedisch onderzoek kan op verschillende manieren, maar het geeft in elk geval inzicht in je fysieke gezondheid en conditie en zodat je op een veilige en verantwoorde manier kunt sporten. Het onderzoek kan ook helpen bij het geven van een gericht sportadvies: dingen die je beter wel of juist niet kunt doen.

Voor een sportmedisch onderzoek kun je terecht bij een sportarts in een sportmedisch centrum. Je hebt hiervoor géén verwijzing van je huisarts nodig.

Welke sportmedische onderzoeken zijn er?

Er bestaan verschillende sportmedische onderzoeken: van een vragenlijst met kort lichamelijk onderzoek tot een uitgebreide inspanningstest. Het sportmedisch onderzoek begint met een vragenlijst. Deze moet inzicht geven in de (beoogde) sporten, de sportervaring, het niveau en het doel van de sporter – bijvoorbeeld wedstrijden, die ene unieke prestatie zoals een toertocht, sponsorloop of marathon. Of gewoon in vorm blijven.

Basis Sportmedisch Onderzoek

Dit is het eenvoudigste sportmedisch onderzoek. Als je minder dan 7 uur per week sport en daarbij geen tot weinig problemen ondervindt, is dit onderzoek doorgaans voldoende. Er wordt onder andere gekeken naar lengte, gewicht, vetpercentage en de verhouding hiertussen en er wordt een intern en orthopedisch (algemeen en gericht op de specifieke sport) onderzoek verricht.

Basisplus Sportmedisch Onderzoek

Het Basisplus Sportmedisch onderzoek is bedoeld voor mensen die intensief – meer dan 7 uur per week – (willen) sporten. Het bestaat uit het Basis Sportmedisch Onderzoek, aangevuld met een longfunctietest, een elektrocardiogram (rust-ECG) en een bloedonderzoek met hemoglobine (Hb) en cholesterolmeting.

Groot Sportmedisch Onderzoek

Het Groot Sportmedisch Onderzoek is aanbevolen voor sporters die zeer intensief sporten of ouder zijn dan 35 jaar. Dit onderzoek is als het Basisplus Sportmedisch Onderzoek, aangevuld met een conditiemeting en een maximale inspanningstest met hartfilmpje.

Uitgebreid Sportmedisch Onderzoek

Dit onderzoek wordt veel uitgevoerd onder wielrenners, hardlopers en triatleten. Behalve het Groot Sportmedisch Onderzoek wordt er hier een ademgasanalyse uitgevoerd. Deze test geeft de meeste informatie over fitheid en conditie.

De voordelen van een Groot Sportmedisch Onderzoek of Uitgebreid Sportmedisch onderzoek

De twee zwaarste sportmedische onderzoeken bieden een aantal voordelen ten opzichte van de twee lichtere onderzoeken. De maximale inspanningstest legt namelijk afwijkingen aan het hart bloot, die alleen bij zware inspanning te meten zijn. Daarnaast kunnen met deze tests ook aandoeningen, die het risico op hart- en vaatziekten vergroten, gesignaleerd worden.

Voor wie is zo’n onderzoek aan te raden?

In principe is het voor iedereen die regelmatig sport of gewoon veel beweegt, aan te raden om een sportmedisch onderzoek te ondergaan. Dit is zeker verstandig als:

  • Je een aandoening of ziekte hebt.
  • Er in je familie hart- en vaatziekten voorkomen.
  • Je tijdens beweging last hebt van duizeligheid, hartkloppingen of pijn op de borst.
  • Je extreem moe bent.
  • Herstel na inspanningen lang duurt.
  • Je prestatievermogen zonder verklaarbare reden afneemt.
  • Je begint met sporten en dit nog nooit eerder intensief hebt gedaan.

Welk onderzoek is voor mij geschikt?

  • Ben je jonger dan 35 jaar, dan kun je in ieder geval een Basis Sportmedisch Onderzoek of Basisplus Sportmedisch Onderzoek overwegen.
  • Ben je ouder dan 35 jaar, dan is een sportmedisch onderzoek met maximale inspanningstest aan te raden.

Wat zijn de kosten en worden deze vergoed?

De kosten van een sportmedisch onderzoek verschillen per sportmedische instelling en uiteraard per variant van het onderzoek. De meeste basisonderzoeken beginnen rond de €90, terwijl de uitgebreidere varianten op kunnen lopen tot €250.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze kosten geheel of gedeeltelijk bij een aanvullende verzekering. Hier zie je welke verzekeraars het sportmedisch onderzoek vergoeden. Heb je alleen een basisverzekering? Dan zijn de kosten volledig voor eigen rekening.

Auteur 
Bron 
  • Sportzorg