7 feiten en fabels over kauwgom

Goed voor de oren, maar slecht voor uw tanden?

Wat weet u over dit frisse snoepje dat niet bedoeld is om op te eten? Zeven feiten en fabels over kauwgom toegelicht.

1. Van veel kauwgom eten, krijgt u obstipatie.

Dat is een fabel, het is juist andersom: van veel kauwgom kauwen, kunt u waterige ontlasting krijgen. In suikervrije kauwgom zitten namelijk vaak polyolen, zoals sorbitol of xylitol. Deze zoetstoffen hebben een laxerend effect. Neemt u af en toe een kauwgompje, dan merkt u daar waarschijnlijk niets van. Heeft u gevoelige darmen of verbruikt u hele pakjes kauwgom, dan ontstaat er mogelijk diarree.

In het British Medical Journal beschrijven artsen twee extreme gevallen van patiënten die met darmklachten en hevige diarree in het ziekenhuis belandden. Eén van hen, een 21-jarige vrouw, kampte al maanden met buikpijn en zat wel 4 tot 12 keer per dag met waterige ontlasting op de wc. Na onderzoek bleek de oorzaak geen darmaandoening. De boosdoener was de grote hoeveelheid suikervrije kauwgom met sorbitol die de patiënte elke dag gebruikte. Na een sorbitolvrij dieet verdwenen haar klachten. 

2. Kauwen is goed voor uw concentratie.

Dit lijkt een feit te zijn. In de Tweede Wereldoorlog kregen Canadese en Amerikaanse soldaten al kauwgom, omdat u er ontspannen maar toch alert van zou blijven. Verschillende onderzoeken toonden later aan dat kauwgom een positief effect heeft op de concentratie en alertheid. Een tijdje kauwen voordat u aan een taak begint, bleek in een studie het werkgeheugen te helpen.

Wat kauwgom precies doet voor de hersenen, is nog onduidelijk. Waarschijnlijk bevorderen uw malende kaken de concentratie, niet de gom zelf. Kauwen zorgt er namelijk voor dat er meer bloed stroomt naar bepaalde delen van het brein. Daarnaast wordt het in verband gebracht met een hogere hartslag en bloeddruk.

3. U kunt overgevoelig zijn voor kauwgom.

Dat is waar. Kauwgom kan namelijk lactose bevatten, 1 van de 24 meest voorkomende allergenen. Lactose is een melksuiker dat in de darm afgebroken wordt door het enzym lactase. Maakt uw darmwand geen of te weinig lactase aan, dan wordt de lactose niet afgebroken en krijgt u klachten als een opgeblazen gevoel, buikpijn, winderigheid en diarree. Dat noemen we lactose-intolerantie.

4. Kauwgom is slecht voor uw tanden.

Dit is niet waar. Zo lang u voor suikervrije kauwgom kiest tenminste, maar de in de meeste kauwgomvarianten zit tegenwoordig geen suiker meer.

Kauwgom kan zelfs goed zijn voor het gebit. Bijvoorbeeld als u het als vervanger voor suikerrijk snoepgoed gebruikt. Bovendien zorgt kauwen ervoor dat u extra speeksel aanmaakt. Speeksel neutraliseert een zuuraanval, spoelt uw mond schoon en draagt zo bij aan tanden zonder gaatjes.

5. Van kauwgom gaat u meer windjes laten.

Dit klopt. Als u veel kauwgom kauwt, slikt u ongemerkt veel extra lucht in. Dat doet u trouwens ook als u door een rietje drinkt, bij spanning of stress en als u te snel eet of praat. Die overtollige lucht moet uw lichaam natuurlijk ook weer uit. U raadt het vast al, dat gaat gepaard met winderigheid.

Sorbitol, de suikervervanger die al eerder aan bod kwam, wordt niet volledig opgenomen en verteerd. De darmflora in de dikke darm moet daarom nog een gedeelte vergisten. Ook dat levert gasvorming op.

6. Kauwgom beschermt de oren.

Dat is een feit, althans volgens een onderzoek van de University of Toronto. Wetenschappers analyseerden drie Finse studies naar middenoorontstekingen bij kinderen. Gezonde kindjes die xylitol binnenkregen, bijvoorbeeld via kauwgom, bleken 25 procent minder risico te lopen op zo’n ontsteking.

Suikervervanger xylitol zit ook in andere etenswaren en gaat bacteriën tegen. Mogelijk ruimte het ook de ophopende bacteriën in de buis van Eustachius op die een middenoorontsteking veroorzaken. Het is te vroeg om preventief kauwgom te kauwen ter voorkoming van een oorontsteking, daarvoor is er nog meer onderzoek nodig naar xylitol.

Heeft u last van oorpijn in een vliegtuig, dan kan kauwgom sowieso helpen. De veranderende luchtdruk tijdens het stijgen en dalen verhoogt de relatieve druk in het middenoor en dat kan heel pijnlijk zijn. Kauwen en slikken trekt de buis van Eustachius een beetje open, zodat er lucht kan ontsnappen en de druk in het oor afneemt. Een kauwgompje in de handbagage komt dus altijd van pas.

7. Als u kauwgom doorslikt, ontstaat er een klomp in uw maag.

Dat is een fabel. Uw maag en darmen breken een deel van de ingrediënten al af. Vervolgens zorgen de bewegingen van deze organen ervoor dat d niet-verteerbare bestanddelen richting uitgang gaan. U poept ingeslikte kauwgom dus simpelweg uit. Kleine kinderen kunnen wel verstopt raken van kauwgom, zeker als ze een grote hoeveelheid achter elkaar verorberen.

Trefwoorden:

1 Reactie

Door frankiepoepgat123 (niet gecontroleerd) op do, 25-10-2018 - 15:21

ik zit al 2 maanden olijfolie te drinken omdad men darmen vast zitten door de kauwgom