Au, oorontsteking!

Behandeling en adviezen

Oorontsteking komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Wie ooit oorontsteking heeft gehad, weet hoe verschrikkelijk veel pijn het doet... Meestal gaat het spontaan weer over, maar soms is ingrijpen van een arts noodzakelijk.

Er wordt bij oorontsteking onderscheid gemaakt tussen een ontsteking van de uitwendige gehoorgang en een ontsteking van het middenoor.

Ontsteking van de gehoorgang
De gehoorgang begint bij de oorschelp en wordt begrensd door het trommelvlies. Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken.

Normaal wordt deze huid door onder andere oorsmeer beschermd. Hij kan geïrriteerd raken door prikkeling van cosmetische producten (zeepresten, haarlak, etc.), niet goed droogmaken na zwemmen/douchen, oorpeuteren of reinigen (wattenstaafje, lucifer!).

Het dragen van een oortelefoon of gehoorapparaat kan eveneens irritatie geven; mensen met een gevoelige huid (eczeem, psoriasis, allergie) hebben eerder last van een geïrriteerde gehoorgang.

Jeuk, krabben en oorpeuteren vergroten de kans op kleine defecten in de huid, en dus de kans op ontstekingen – meestal is een bacterie of schimmel de oorzaak.

Door een ontstekingsreactie is de huid schilferig, gezwollen en geeft vocht af. Het gehoor is soms enigszins beperkt door de zwelling; uw gehoorgang is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel.

Behandeling en adviezen
Een gehoorgangontsteking kan effectief worden behandeld met zure oordruppels met corticosteroïden (Hydrocortison, ontstekingsremmend middel).

Soms is het noodzakelijk om de gehoorgang eerst te reinigen (uitspuiten) of met een oortampon de zwelling tegen te gaan (24 uur goed nat houden met oordruppels). Een gehoorgangontsteking is meestal met 2-3 weken genezen. Koorts of aanhoudende pijn duiden helaas op meer... Raadpleeg in dat geval uw huisarts.

Voorkom krabben en oorpeuteren; reinig uw uitwendige gehoorgang uitsluitend met wattenstaafjes en 'peuter' nooit dieper dan de lengte van de wattentip.

Bij prikkeling door cosmetische producten kunt u beter van soort/merk veranderen. Als uw gehoorapparaat irritatie geeft (of uw oortelefoon) raadpleeg dan uw leverancier. Wanneer u na het zwemmen telkens last hebt van irritatie of jeuk, bescherm uw oor dan met een vaselinewatje.

Ontsteking van het middenoor: otits interna
Het middenoor is de ruimte achter het trommelvlies met de inwendige gehoorgangen. Het middenoor staat in verbinding met de neus/keelholte via de buis van Eustachius, waardoor vocht kan worden afgevoerd.

Bij een verkoudheid kan dit afvoerbuisje door zwelling van de slijmvliezen dicht gaan zitten: het vocht in het middenoor kan niet meer weg. Er volgt een ontstekingsreactie tegen het virus of de bacteriën, waarbij pus en vocht zich achter het trommelvlies ophopen.

De druk op het trommelvlies neemt toe en dit geeft stekende, scherpe oorpijn. Er treedt tevens koorts op, en mogelijk doofheid. Een middenoorontsteking bij volwassenen gaat meestal met een dag of drie spontaan over. Paracetamol is effectief tegen de pijn.

Bij chronische middenoorontsteking bestaat het gevaar dat er door het telkens perforeren van het trommelvlies, gehoorverlies ontstaat. Soms blijft er nog lange tijd slijmachtig vocht achter het trommelvlies aanwezig.

Hoewel dit klachten van doofheid kan geven, is het vrij onschuldig en herstelt vanzelf.

Hoe kunt u oorpijn verzachten?
Oorpijn is vaak een heftige, stekende pijn waar u niet bij kunt. Paracetamol is een 'vriendelijke' pijnstiller die goed werkt bij oorpijn, zowel bij volwassenen als bij kinderen.

Als de oorpijn wordt veroorzaakt door een 'dicht oor' kunt u de propjes oorsmeer zacht maken door ze enkele dagen eveneens ruim met olie te druppelen. De huisarts kan de propjes dan makkelijker verwijderen. Er bestaan oordruppels met een verzachtend middel (lidocaïne), maar de werking hiervan is onzeker. 

In verband met infectiegevaar moet u bij het gebruik van alle oordruppels eerst zeker weten of het trommelvlies intact is. Anders wordt het een nog grotere woekerplaats van bacteriën.

Als de buis van Eustachius dicht zit, ontstaat er toenemende druk in het middenoor en dus pijn. Neusdruppels laten het slijmvlies slinken en hebben zodoende een ondersteunende werking.

Het plaatsen van buisjes door de KNO-arts kan bij terugkerende klachten eventueel uitkomst bieden.

Trefwoorden:

2 Comments

Door Jojo (niet gecontroleerd) op ma, 2-3-2020 - 21:21

@Anne, denk bij Menière aan scheefstand van de atlas, dus die bovenste nekwervel. Is te corrigeren. Zelf baat gehad bij energetische atlascorrectie, in combinatie met onderliggende problematiek.
Denk zelf dat electrosmog, zoals van wifi, smartphone en allerlei electrischa apparaten van invloed kan zijn. zorgt voor de aanmaak van stresshormonen in je lichaam. Daarom ook beter metaalvrij slapen. Ongezonde bouw van huizen kan ook zorgen dat je raar in je hoofd wordt. Zoals een diep balkon boven je ramen, waardoor geen lichtval bij je hoofd. En gewapend beton in vooral hoogbouw.
Misschien dat bepaalde voedingssupplementen zouden kunnen helpen. En voedingspatroon kan van invloed zijn. Biogene aminen in de voeding kunnen sterk ontregelend werken. Zou wel advies vragen aan bijv orthomoleculair therapeut. Liefst wel iemand die ook kijkt naar je voedingspatroon.

Door Anne Klijn (niet gecontroleerd) op zo, 1-3-2020 - 19:43

Ik heb de ziekte van Ma'niere er is niets wat me kan redden van deze vreselijke aandoening,mijn vraag is zouden die oordruppels een optie zijn??