De spijsvertering van vijftigplussers

De darmflora verandert en we drinken te weinig

Ouderdom komt met gebreken, en waar het de spijsvertering betreft is dat helaas niet anders. Er gaan dan ook veel vijftigplussers met spijsverteringsproblemen naar de huisarts. Hoe komt het dat dit soort klachten bij het ouder worden gaan opspelen?

Ons spijsverteringsstelsel is een vernuftig systeem dat van mond tot anus loopt en ervoor zorgt dat voedsel kan worden afgebroken tot voedingsstoffen die het lichaam kan opnemen en gebruiken. Maar bij het ouder worden ontstaan er vaak spijsverteringsklachten.

Dunne darm

Voedsel komt via de mond, slokdarm en maag eerst in de dunne darm terecht. In de dunne darm vindt het belangrijkste deel van de spijsvertering plaats. De voedingsstoffen die hierbij vrijkomen, worden via de dunne darmwand in ons lichaam opgenomen.

Dikke darm

De onverteerbare voedselresten worden in de dikke darm bewerkt door darmbacteriën. Er leven veel darmbacteriën in ons lichaam, bij een volwassene zo’n 1 – 1.5 kilogram. We tellen zo’n vierhonderd tot zeshonderd soorten, waarvan de meeste (nog) onbekend zijn. De bekendste goede bacteriën in de dikke darm zijn de Clostridum, Streptococcus, Bifidobacterie en de Enterobacterie.

Na de bewerking worden de voedselresten tijdelijk opgeslagen in de endeldarm en verlaten ze het lichaam tenslotte als ontlasting. Zo’n 80 procent van onze stoelgang vindt plaats in de dikke darm.

Ouder worden

Net zoals andere spieren, worden ook de spieren en organen die betrokken zijn bij de spijsvertering slapper naarmate we ouder worden. Maar dat is niet de enige oorzaak van spijsverteringsklachten. Ouderen gebruiken ook vaak wat meer medicijnen en bewegen minder. Daarnaast kunnen een verminderde weerstand en een verminderde darmperistaltiek ook een rol spelen.

Vochttekort

Dehydratie betekent vochttekort. Dehydratie kan de spijsvertering negatief beïnvloeden. Naarmate men ouder wordt, neemt het percentage vocht in ons lichaam af. Daarnaast neemt ook het dorstgevoel af. Bovendien is de blaas wat zwakker en wordt er minder gedronken om niet steeds naar het toilet te hoeven. Voldoende drinken kan dus al veel verlichting geven.

Samenstelling darmflora

Tijdens het ouder worden verandert de samenstelling van de darmflora ook. In het algemeen daalt dan de hoeveelheid bifidobacteriën, waardoor er ruimte ontstaat voor ongunstige bacteriën en schimmels.

Door deze veranderde darmflora krijgen ook rottingsprocessen in de darm meer kans, met spijsverteringsklachten als gevolg. Het kan daarom helpen de darmflora te ondersteunen met probiotica, dat in verschillende vormen verkrijgbaar is. Daarnaast zijn er natuurlijk diverse tips om de spijsvertering soepel te houden.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

9 Comments

Door Marianne (niet gecontroleerd) op vr, 3-5-2019 - 15:20

Wat een onzin

Door SJONNIE (niet gecontroleerd) op zo, 3-3-2019 - 13:34

Er is onderzoek naar yacult gedaan.Het enige dat het doet is uw portemonee legen.Er zit totaal niets in.

Door Angela (niet gecontroleerd) op wo, 20-2-2019 - 22:16

Inderdaad, er zitten in yacult veel te weinig werkende goede bacteriën om iets te kunnen doen...placebo effect.

Door Cornelia (niet gecontroleerd) op vr, 28-9-2018 - 06:56

Ik heb een kunstgebit en na verschillende rebesings, kan ik er nog steeds niet mee eten .Over kauwen dus al helemaal niet gesproken.
Als ik wat wil eten moet mijn kunstgebit juist uit.

Door J.L.ten Berge (niet gecontroleerd) op do, 27-9-2018 - 19:20

Bij veel 50plussers ontwikkelt zich heel geleidelijk een lactose-intolerant met klachten van winderigheid en meer of minder buikkrampen. Oplossing is simpel. Week lang geen melkproducten gebruiken en kijken of klachten minder worden of verdwijnen. Zo ja lactose vrije melkproducten gaan gebruiken

Door A.braun (niet gecontroleerd) op za, 23-6-2018 - 15:30

Wetenschap is nooit 100 procent. Ze hebben soms te veel aandacht. De alternatieve gezondheidszorg loopt vaak meer voorop.Wat men nu soms voorschrijft, qua fruit,groenten,drinken noem maar op, werd door de alternatieven al 40 jaar eerder voorgeschreven.

Door Hnouwens@home.nl (niet gecontroleerd) op di, 13-6-2017 - 11:17

Als je een kunstgebit hebt kun je meestal minder goed kauwen, zeker als de kiezen afgesleten zijn. Heeft dat nog invloed op de darmfunctie ?

Door Zeus (niet gecontroleerd) op zo, 19-2-2017 - 14:57

Mijn ervaring is dat dit heel goed werkt. Maar wel het oudste merk gebruiken. Namelijk yakhult.

Door hidkees (niet gecontroleerd) op wo, 18-1-2017 - 12:05

Het effect van probiotica valt wetenschappelijk niet of nauwelijks aan te tonen.
Weer eens loze beloften van fabrikanten.