Eerste hulp bij diarree

Hoe komt u er snel vanaf?

Veel cola drinken, een appeltje raspen en bruin laten worden of een banaan eten om de boel te verstoppen. Er bestaan allerlei huis-, tuin- en keukenmiddeltjes om diarree tegen te gaan. Maar wat kunt u nu eigenlijk het beste doen als u diarree hebt? En nog belangrijker: hoe komt u er snel vanaf?

Bij acute diarree is meestal geen behandeling nodig. De klachten verminderen vaak binnen enkele dagen. Als u last blijft houden van waterige ontlasting, buikkrampen of koorts kan de huisarts verder onderzoek doen. Verder zijn onderstaande tips en adviezen belangrijk.

1) Drink voldoende. Probeer elke keer dat u waterige ontlasting hebt gehad een glas water te drinken. Vooral als u ook overgeeft is drinken extra belangrijk. Drink dan niet teveel tegelijk, want daardoor kunt u ook weer overgeven. Neem bij voorkeur iedere vijf tot tien minuten een klein beetje. Zo houdt u altijd een beetje vocht binnen.

2) Bij hevige diarree (of overgeven) is het verstandig om ORS te drinken. Dit poeder is bij de drogist en apotheek verkrijgbaar. Door de ORS op te lossen in water vult u niet alleen vocht aan, maar krijgt u ook zouten en suikers binnen.

3) Als u geen zin heeft in eten is dat niet erg. Eet pas weer als u trek krijgt en neem dan vooral waar u zin in hebt. Het advies om bij diarree alleen beschuit met slappe thee te gebruiken is achterhaald. Bruin of volkorenbrood is beter dan wit, omdat het meer vezels bevat.

4) Bedrust is bij diarree in principe niet nodig, maar als u koorts hebt en u ziek voelt kan rust u natuurlijk wel goed doen.

5) Zorg voor een goede hygiëne, met name na een toiletbezoek en in de keuken. Was uw handen zorgvuldig en was glazen, borden en bestek na gebruik goed af. Besmetting kan via speeksel plaats vinden.

6) Bij acute diarree is het niet verstandig om diarreeremmers te gebruiken zoals geactiveerde kool of loperamide. De veroorzaker van acute diarree (soms een bacterie of parasiet) moet juist via de ontlasting de darm verlaten. Als u een diarreeremmer gebruikt kan de bacterie of parasiet zich in het darmslijmvlies gaan nestelen. Alleen in noodgevallen (bijvoorbeeld als u op reis gaat) kun je zo'n medicijn gebruiken. Doe dit hooguit twee dagen.

7) Soms kunnen probiotica klachten verminderen. Deze producten bevatten nuttige darmbacterieën die mogelijk helpen om darmflora weer in evenwicht te krijgen. Door ziekte, een infectie of antibioticagebruik krijgen de schadelijke bacteriën in de darmen vaak de overhand.

Trefwoorden:

1 Reactie

Door g. Nieuwmeijer (niet gecontroleerd) op ma, 6-4-2015 - 12:29

Ik was zeeman en mijn spaanse meevarenden gebruikten bij diarree altijd een glaasje oude jenever met twee suikerlepeltjes nootmuskaat dat werd goed doorgeroerd en voor het slapen opgedronken waarna ze er de volgende dag vanaf waren.Bij mij helpt dat ook heel goed.alleen bij erge diarree.