Is er echt niets aan mijn maaghernia te doen?

Huisarts Rutger Verhoeff beantwoordt lezersvragen

Man met pijn in zijn buik
Getty Images

Ik heb sinds vier jaar een gaatje in mijn middenrif, waarschijnlijk door een ongeluk. Vorig jaar had ik rond de navel een misselijk gevoel. Na kijkonderzoek kreeg ik te horen dat ik een maaghernia heb. Opereren vinden de artsen te gevaarlijk. Is er echt niets aan te doen?

Het woord ‘hernia’ betekent uitstulping van bijvoorbeeld een orgaan. Bij u stulpt de maag uit naar boven door een te wijde opening in het middenrif. Oorzaken kunnen ouderdom, overgewicht, roken of inderdaad een ongeluk zijn. Hierdoor functioneert de sluitspier tussen slokdarm en maag minder goed en kan de maaginhoud omhoogkomen. Met deze aandoening kunt u gewoon oud worden, mits de klachten worden onderdrukt. Enkele leefregels: voorkom obstipatie, val af bij overgewicht, eet gezond, beweeg voldoende, verhoog het hoofdeinde van het bed met 10 cm, zak door de knieën als u iets moet oprapen, eet kleine porties met weinig vet, rook niet, draag losse kleding en mijd voeding die maagzuur doet toenemen zoals alcohol, chocolade, citrusvruchten en scherpe kruiden. Maagzuurremmers en laxeermiddelen zijn extra hulpmiddelen, de huisarts kan u adviseren. Opereren is niet zonder risico’s.

Ook een vraag?

Heb je ook een vraag aan huisarts Rutger Verhoeff? Klik dan hier. o.v.v. 'Hallo dokter!'. Vermeld altijd je leeftijd en of je een man of een vrouw bent.

Rutger Verhoeff (1979) studeerde huisartsgeneeskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Naast het uitoefenen van zijn vak werkte hij mee aan radio- en tv-programma’s, hij schreef de boeken Laat je niet verpesten, Kusje erop en (samen met chef-kok Ramon Beuk) Lekker beter. Verder schrijft hij columns en vlogt.

Auteur 
Bron 
  • Plus Gezond