Last van water drinken

Ik heb last van een spastische darm en zou eigenlijk meer moeten drinken, maar dat lukt niet. Ik drink per dag ongeveer twee mokken thee, drie à vier kopjes koffie en tussendoor water, maar ik word echt ziek als ik meer drink dan ik normaal doe. Ik word dan misselijk, vaak met overgeven, buikpijn en diarree. Kunt u mij vertellen waar dit aan kan liggen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma 

Een echte medische verklaring in de zin van een afwijking aan het maag-darmkanaal heb ik niet, maar het maag-darmkanaal reageert natuurlijk wel altijd sterk op spanning en stress.

Als u het drinken van water al niet goed kunt verdragen, vermoed ik eigenlijk dat u veel spanningsklachten hebt, wat ook wel een beetje overeenkomt met uw dikkedarmklachten: een spastische darm komt veel voor bij mensen die bij stress makkelijk lichamelijke klachten krijgen.

Een middel tegen depressie zou kunnen helpen – dat maakt wat ‘stressbestendiger’ – maar ik kan het natuurlijk aan de hand van een mailtje van een paar regels niet zo goed beoordelen. Overleg het even met de huisarts.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!