Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstig beloop van COVID-19

Getty Images

Patiënten met chronische darmontstekingen lopen geen groter risico op een ernstiger beloop van de ziekte wanneer ze het coronavirus oplopen. Dat stelt maag-, darm- en leverarts dr. Lennard Gilissen van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

"Voor patiënten met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa is dit een heel belangrijke en geruststellende boodschap”, zegt hij op de website van het ziekenhuis.

Kwetsbare patiënten

Voor het onderzoek is een groep van 1453 Crohn- en colitis ulcerosa-patiënten onderzocht. Er werd gekeken hoe vaak zij een ernstig beloop van covid-19 hadden gedurende het eerste jaar van de corona-uitbraak in Nederland. Het ging om een groep kwetsbare patiënten waarvan 40 procent medicijnen gebruikt om het afweersysteem te onderdrukken.

"Over het beloop van een corona infectie is bij deze categorie patiënten nog weinig bekend. Het risico op een ernstiger beloop met een ziekenhuisopname of overlijden tot gevolg blijkt gelukkig mee te vallen.” , aldus Gilissen.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift Clinical and Experimental Medicine. Het is tot nu toe het enige artikel ter wereld met langetermijnresultaten over deze patiëntengroep.

 

Auteur 
Bron 
  • Catharina Ziekenhuis Eindhoven