Vaak misselijk

Ik, man van 72, heb al geruime tijd last van oprispingen en de aandrang tot overgeven. Ik voel me daardoor beslist niet lekker. Vorig jaar was ik ook een tijd depressief. Er zijn diverse maagonderzoeken geweest, maar er werd niets gevonden. Ik heb allerlei medicijnen gebruikt en ondertussen weet mijn huisarts het ook niet meer. Weet u hoe ik mijn leven wat aangenamer kan maken of moet ik hiermee leren leven?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ik denk eigenlijk dat uw maagklachten voortkomen uit een depressie of angststoornis. Ik stel me voor dat de misselijkheid wisselt en dat u zich een beetje gejaagd en slap voelt. En dat u weinig initiatief neemt om leuke dingen te gaan doen.

Het is een beetje merkwaardig, maar veel mensen herkennen het gevoel van angst niet goed; ze voelen zich dan gewoon rottig en weten niet precies waar dat vandaan komt. Van angst kun je allerlei vage lichamelijke klachten krijgen. U kunt overwegen een keer langs te gaan bij de GGZ. Misschien heb ik het mis, maar u zou kunnen beginnen met uw huisarts te vragen of hij denkt dat de klachten kunnen berusten op een angststoornis of depressie.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!