'Vaker angststoornis bij patiënt met Crohn'

Patiënten met chronisch ontstoken darmen zoals bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa hebben een verhoogd risico op een angststoornis. Vooral vrouwen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek aan de University of Toronto.
Patiënten met een zogenaamde Inflammatory Bowel Disease (IBD) krijgen te maken met chronische lichamelijke problemen. Een eventuele dubbele last in de vorm van een angststoornis, maakt het leven van deze patiënten volgens de onderzoekers nog zwaarder. Daarom benadrukken zij het belang van hun onderzoek en het aanpakken van dit probleem. 

Onderzoek

Voor het onderzoek bestudeerde Esme Fuller-Thomson samen met haar collega's de gegevens van 269 volwassen met IBD. Hieruit bleek dat deze patiënten twee keer vaker een gegeneraliseerde angststoornis ontwikkelen dan mensen zonder Crohn of colitis. Voor vrouwen bleek het risico daarbij vier keer hoger dan voor mannen. Bij patiënten met gemiddelde tot ernstige chronische pijn zagen de onderzoekers ook een verhoogd risico.
 
De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Inflammatory Bowel Diseases. Het onderzoek laat een verband zien tussen IBD en angststoornis. De studie was niet ontworpen om een oorzaak-gevolg relatie aan te tonen. 

Vervolg

"Op basis van deze resultaten kunnen we stellen dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan de mogelijkheid dat een patiënt een angststoornis ontwikkelt", aldus onderzoeker Joanne Sulman. "Screening en interventies zijn vooral belangrijk voor kwetsbare patiënten met IBD." Het onderzoek benadrukt ook weer het verband tussen lichamelijk en psychische gezondheid: het zijn niet twee losstaande systemen.
Bron(nen):