Vervelend darmonderzoek

In 2002 heb ik – als gevolg van een coloscopie – buikvliesontsteking gehad. Sindsdien moet ik eens in de twee jaar mijn dikke darm laten controleren. De eerste keer waren er nog twee kleine poliepen aanwezig, maar na de laatste keer, in 2011, hoefde ik pas over zeven jaar weer terug te komen. Vindt u die periode ook niet erg lang?
man (62)

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma
Nee hoor. Poliepen komen veel voor; van de mensen ouder dan 50 heeft tussen de 10 en 20 procent poliepen zonder het te weten. Poliepen worden maar heel soms kwaadaardig. Als er poliepen ontdekt worden, dan worden ze verwijderd en onderzocht. Soms wordt later gecontroleerd of er poliepen terugkomen. Blijken er weinig of geen poliepen terug te komen, dan kan de periode tussen twee onderzoeken veel langer worden.

Je moet altijd de voordelen tegen de nadelen afwegen, en zoals u hebt gemerkt zitten er ook risico’s aan een darmonderzoek. De medische richtlijn zegt dat je bij twee of minder poliepen zes jaar niet meer onderzocht hoeft te worden. In uw geval werd er de laatste keer niets gevonden.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!