Deze 5 positieve dingen nemen we mee naar 2021

Het jaar 2020 heeft ook iets goeds gebracht

blije-vrouw
Getty Images

2020 gaat dankzij de coronapandemie de geschiedenisboeken in. Voor veel mensen was het een rampjaar dat we het liefst zo snel mogelijk willen vergeten. Maar toch heeft 2020 ons leven ook in positief opzicht veranderd. Deze vijf positieve dingen nemen we dan ook graag mee naar dit nieuwe jaar.

1. Dankbaarheid

Sinds we in de coronacrisis zijn beland en veel stopgezet is of gesloten, lijkt de wereld even stil te staan. We zijn hierdoor meer naar binnen gekeerd. We zijn gaan reflecteren: waar ben ik allemaal dankbaar voor? Misschien is het wel iets kleins, zoals een complimentje van je partner, een glimlach van een voorbijganger of een lief kaartje van een vriendin. Of is het iets groters, en ben je dankbaar voor je gezin, gezondheid of vrijheid. Het waren deze dingen die je houvast gaven het afgelopen jaar. En waar je een warm gevoel van dankbaarheid door kreeg. Mooi om mee te nemen naar dit nieuwe jaar.

2. Rust

Terwijl de ontwikkelingen rondom het coronavirus bijna niet bij te houden waren, was er in veel levens ook ineens vooral rust. Zo waren er geen of minder sociale verplichtingen, geen files en hadden we ook geen ochtendstress, want we waren immers toch vooral thuis. Gezinnen zagen elkaar door het thuiswerken meer, waardoor er misschien ook wel een betere privé-werkbalans ontstond. Kortom: we zijn in het algemeen rustiger en gelukkiger geworden. Iets wat we graag zo houden!

3. Lief zijn voor elkaar

Toen corona ons overviel, hadden we met z'n allen een gevoel van saamhorigheid. Er heerste de mentaliteit: 'wij krijgen samen dat virus wel onder de duim'. We klapten voor de zorg, steunden de ondernemers uit onze buurt en deden boodschappen voor onze zieke buurvrouw. Laten we dit gevoel van saamhorigheid vasthouden en wat liever voor elkaar zijn. Dat kan de wereld wel gebruiken.

4. Gezondere gewoontes

Door ons nieuwe thuiswerkritme (want: geen reistijd), hebben veel mensen tijdens de crisis gezondere gewoontes aangeleerd. We hebben bijvoorbeeld heel wat afgewandeld of -gefietst - voor, tijdens of na het werk. Ook hardlopen was een populaire sport tijdens de sluiting van sportscholen. En doordat we uitgebreider kunnen ontbijten of lunchen, zijn een aantal ook gezonder gaan eten. Met deze goede gewoontes gaan we gewoon lekker door in 2021.

5. Nieuwe hobby's

Had je tijdens de crisis (even) geen werk? Dan was dit hét moment om nieuwe hobby's te ontdekken. Puzzelen, verven, lezen of klussen: we deden het afgelopen jaar maar al te graag. Die nieuwsgierigheid en de drang om nieuwe dingen te leren, moeten we eigenlijk altijd hebben. Blijven leren is namelijk heel goed voor je hersenen. Volgens hersenexpert Dick Swaab kan het de komst van Alzheimer zelfs vertragen met zo’n drie à vier jaar. Dus dat potje schaken of die nieuwe dans leren? Gewoon doen!