Een bore-out

Verveling op het werk

Iedereen verveelt zich wel eens op z'n werk. Maar wanneer de verveling echter dagelijks toeslaat en gebrek aan uitdaging of desinteresse ervoor zorgen dat u het liefst thuis zou blijven, is er wellicht meer aan de hand dan 'simpelweg niets te doen of geen zin hebben': een bore-out kan de oorzaak zijn.

Als tegenhanger van de burn-out waar een te hoge werkdruk en het langdurig blootstaan aan stress leidt tot overspannenheid en/of oververmoeidheid, zorgt de bore-out middels verveling, desinteresse en gebrek aan uitdaging voor hetzelfde resultaat.

Symptomen bore-out
Naar schatting ondervindt 15 procent van de werknemers ernstige hinder van verveling op het werk. Niet alleen kantoorlieden hebben er last van; een bore-out kan toeslaan in álle bedrijfstakken. Of u nu winkelbediende, hovenier of psycholoog bent, een afname van het aantal klanten, orders of afspraken kan ook tot de diagnose leiden.

Liegen over de hoeveelheid werk die u verricht, kan net zoveel stress opleveren als te veel hooi op uw vork nemen (bijvoorbeeld uit angst voor ontslag). Daardoor zijn de symptomen van een bore-out en een burn-out nagenoeg gelijk:

 • lusteloosheid
 • slapeloosheid
 • frustratie
 • irritatie
 • een laag zelfbeeld
 • verminderde/verhoogde eetlust

De symptomen kunnen gepaard gaan met lichamelijke klachten:

 • hoofdpijn
 • steken in de hartstreek
 • spier- en gewrichtspijn

Hoe het begint
Stel: u werkt als juniorpartner op een groot advocatenkantoor. U bent gedreven, gemotiveerd en hebt de ambitie veel en goed werk af te leveren. Wanneer een opdracht af is, staat u als eerste aan het bureau van uw baas om een nieuwe opdracht op te eisen.

Uw baas heeft echter geen werk voor u, omdat hij moeite heeft taken te delegeren. De werkdruk wordt voor hem alsmaar hoger (een burn-out ligt op de loer), terwijl u langzaam wegkwijnt door frustratie, verveling en gebrek aan uitdaging (de eerste symptomen van een bore-out).

In het begin zult u wellicht genieten van de lage werkintensiteit. U heeft nu immers tijd voor dingen waar u daarvoor nooit aan toe kwam: alvast een boodschappenlijstje maken, mailen met oude kennissen, Marktplaats afstruinen voor een nieuwe fiets…

Uw nieuwe kantoorbezigheden bevallen u eigenlijk wel en al snel wordt u gehaaid in het bedenken van strategieën om nieuwe opdrachten af te wijzen onder het mom van 'te druk, te veel werk, te weinig tijd'.

Het doen alsof kan echter ook leiden tot stress en overspannenheid. Zeker wanneer u uzelf graag neerzet als onmisbaar en toegewijd, zowel op het werk als in de privésfeer, en u er alles aan doet om dit beeld zo te houden (zonder dat u daadwerkelijk onmisbaar en toegewijd bent), kunt u gemakkelijk geestelijk uitgeput raken.Strategieën om onder uw werk uit te komen
Herkent u zichzelf in onderstaande strategieën om aan uw baas en collega's te laten zien hoe toegewijd u bent zonder daadwerkelijk werk af te leveren? Dan wordt het wellicht tijd om aan een oplossing te werken om een bore-out te slim af te zijn.

 • Stretch your work-strategie - uw taken nemen veel meer tijd in beslag dan noodzakelijk is. U heeft de opdracht een artikel te schrijven over een bepaald onderwerp waarvan u alles al weet, maar smeert uw werk over een aantal dagen uit onder het mom van 'ik moet wat meer research doen'.
 • Pseudo-commitment-strategie - u doet alsof u zeer toegewijd bent, maar eigenlijk vult u uw tijd met andere zaken dan werk. U maakt lange dagen op kantoor en zorgt ervoor dat u nooit eerder naar huis gaat dan uw baas, maar eigenlijk doet u niets anders dan surfen op internet voor persoonlijke doeleinden.

Tijd voor actie
Wat u zelf kunt doen om een bore-out tegen te gaan:

 • Blijf uw baas om werk vragen: bezig zijn zorgt ervoor dat u zich nuttig voelt, wat uw eigenwaarde ten goede komt (zelfs als u het werk niet interessant vindt).
 • Stel uzelf deadlines om uw taken af te hebben, zo houdt u regelmaat in uw werkzaamheden.
 • Probeer werk en privé gescheiden te houden: bellen en surfen op het internet voor persoonlijke doeleinden doet u thuis of beperk de tijd die u eraan besteedt tot uw lunchpauze.
 • Zorg voor voldoende ontspanning na het werk: laat het werk op het werk en probeer te genieten van uw vrije tijd.
 • Maak het bespreekbaar: vertel uw baas eerlijk hoe u zich voelt. Hij zal uw openheid waarderen en u hoogstwaarschijnlijk willen helpen (uw baas heeft er ook niets aan als u ziek thuis belandt).

Weigert uw baas alsnog taken te delegeren of lukt het u niet om uw werk weer interessant te vinden? Zoek dan een nieuwe uitdaging. Wellicht kunt u overplaatsing aanvragen naar een andere afdeling of biedt een andere werkgever meer mogelijkheden.

Trefwoorden: