Kun je je beter concentreren als je muziek luistert?

Invloed van muziek op je concentratievermogen

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: kun je je beter concentreren als je tijdens het werk muziek luistert?

Op kantoor kon het nog wel eens een punt van discussie zijn: de één wilde de radio aan tijdens het werk, terwijl de ander juist het liefst in stilte wilde werken. Nu veel mensen thuiswerken kan iedereen het op zijn eigen manier doen. Maar hoe zit het eigenlijk? Kun je je beter concentreren als je naar muziek luistert?

Muziek helpt bij stress

Dat muziek van invloed is op je gezondheid is al langer duidelijk. Het helpt bijvoorbeeld bij stress, een dip en slaapproblemen. Ook is uit onderzoek gebleken dat patiënten die rond hun operatie muziek horen, minder angst, pijn en stress ervaren.

Maar helpt muziek je ook beter te concentreren? Meerdere wetenschappers hebben zich al over deze vraag gebogen en er onderzoek naar gedaan. Wat hieruit duidelijk wordt, is dat muziek inderdaad de aandacht kan verruimen. Ook maakt het niet uit naar welke muziek je luistert: het moet alleen voor jou geen onbekende muziek zijn en het moet opgaan in de achtergrond.

"Elk muziekgenre kan de concentratie vergroten, of het nou hiphop, hardrock of klassiek is", stelt Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie in de Volkskrant. Hij verwijst daarbij naar Amerikaans onderzoek. Uit dat onderzoek blijkt dat muzikale ritmes een positief effect kunnen hebben op delen van de hersenen die niet met horen te maken hebben.

Focussen

Dit is in het kort wat er in je brein gebeurt bij zo’n prikkel van muziek: klanken gaan via je oren naar de hersenstam. In de hersenstam en het gebied eromheen worden stofjes aangemaakt die zorgen voor opwinding, het gevoel dat je weer scherp wordt. Deze stofjes worden in de hersenschors ‘aangezet’ waardoor je je beter kunt focussen.

Muziek zou je dus kunnen helpen om je beter op je werk te kunnen concentreren. Maar er is er maar één die weet wat voor jou werkt en dat ben je natuurlijk zelf. Misschien werk jij juist het prettigst in een rustige en stille omgeving. Het hangt er natuurlijk ook vanaf wat voor werk je doet. Probeer je bijvoorbeeld een tekst te schrijven of een presentatie? Dan kun je beter geen muziek horen waarbij je eigenlijk mee wilt zingen. Maar als je iets doet waarbij je misschien minder na hoeft te denken, kan het misschien wel lekker zijn. 

Sta even op: zing en dans

Als je last hebt van concentratieproblemen heeft het meestal geen zin om te blijven proberen. Hou even pauze en zorg dat je je brein activeert. Ga even sporten of maak een wandeling. Als er echt iets af moet, kun je even een korte pauze nemen. Dat werkt beter dan stug doorgaan. Tijdens een pauze kan het ook helpen om even een nummer op te zetten waar je blij en vrolijk van wordt. Zet hem wat harder, zing, beweeg en dans! Daarna ben je weer opgeladen en kun je er weer frisser tegenaan.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Tros Radar
  • Volkskrant
  • Intermediair