Stress voor de klas

Sinds ik voor de klas sta, zit aan het eind van de dag mijn nek vast en heb ik gespannen halsspieren. De klachten nemen alleen maar toe, ondanks behandelingen van de logopedist en osteopaat. Wat kan er aan de hand zijn?
een docent

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Stress heeft invloed op het hele lichaam. Als de samenhang tussen klachten ontbreekt, is dat voor artsen een teken dat stress de bindende factor is. Meestal klopt dat. En bij u is er duidelijk sprake van een stressgevoelige situatie: het voor de klas staan, wat heel belastend is.

Maar stress kan evengoed ontstaan door lichamelijk ongemak. Het is dus belangrijk om de oorzaak ervan systematisch te onderzoeken. U kunt een maagzuurprobleem uitsluiten door gedurende een week een sterke maagzuurblokker te proberen. Heeft dat geen effect, dan is maagzuur niet het probleem. U kunt een kno-arts laten kijken naar uw stembanden.

Levert dat ook niets op, dan kunt u het zoeken in ontspanningsoefeningen of in bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld in een spierontspanner als xanax. Die is verslavend, dus niet langdurig slikken, maar als de klachten dan als sneeuw voor de zon verdwijnen, weet u waar u aan toe bent. De oplossing voor uw klachten ligt dan in een standaardmiddel tegen angst en depressie (sertraline of citalopram) en/of psychotherapie.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!