Voeding bij stress

Stress verminderen door voeding

Het natuurlijke mechanisme in uw lichaam zorgt ervoor dat u onder stress minder eet. Dat is niet bij iedereen zo. Tijdens stressvolle periodes grijpen sommige mensen juist vaak naar makkelijk eten zoals snacks en snoep. Terwijl deze voedingsmiddelen u juist een lusteloos gevoel kunnen geven en ervoor zorgen dat u minder goed om kunt gaan met stress.

De voeding die je het beste kunt eten bij stress is een vetarme, vezelrijke en koolhydraatrijke voeding met veel groente en fruit. Deze voeding kalmeert zonder energie te verminderen en geeft u de voedingsstoffen die u nodig hebt om het immuunsysteem te versterken. We zetten de voedingsmiddelen op een rijtje die u het beste kunt nemen in stressvolle situaties en voedingsmiddelen die u beter niet kunt nemen.

Wel eten:
Vezelrijke, koolhydraatrijke voedingsmiddelen
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koolhydraten ervoor zorgen dat de hersenen meer serotonine aanmaken, dit hormoon zorgt ervoor dat mensen ontspannen. Voorbeelden van gezonde voeding tegen stress zijn onder meer aardappelen, peulvruchten en rijst. 

Groente en fruit
Stress kan ervoor zorgen dat uw lichaam minder energie heeft om tegen ziektes te vechten. Door meer groente en fruit te eten, waar veel antioxidanten in zitten, kunt u uw immuunsysteem stimuleren. Wortelen bijvoorbeeld, zijn een uitstekende bron van het antioxidant bèta-caroteen. En citrusvruchten bevatten veel vitamine C, een ander stressbestrijdende antioxidant.

Vermijden
Vetrijke voedingsmiddelen zoals gehakt en kaasgerechten en veel gebakken gerechten kunnen ervoor zorgen dat u zich moe en lusteloos voelt. Deze kunt u dus beter laten staan als u gestresst bent.

Cafeïne
Veel mensen grijpen als ze slecht geslapen hebben door stress naar producten als energiedrank, koffie en cola. De cafeïne die in deze producten zit, blijft langer in het lichaam zitten dan de meeste mensen denken. Minder cafeïne gebruiken kan juist helpen zowel slaapproblemen en nervositeit te verminderen. 

Suiker
Dit is een koolhydraat en zou ons daarom juist moeten kalmeren. Het probleem met suiker is alleen dat de bloedsuikerspiegel snel stijgt en weer daalt. Dit geeft u kort extra energie, maar dit is erg snel weer voorbij. Het beste kunt u daarom vezelrijke koolhydraten nemen, zoals aardappelen, volkorenpasta, bonen en linzen.

Kortom: Wanneer u in een stressvolle situatie zit, probeer dan gewoon gezond te eten en geen gebruik te maken van ‘zogenaamd’ stimulerende producten. Deze producten kunnen juist alleen maar een tegengestelde reactie geven en dat is het laatste wat u op dat moment kunt gebruiken.

Zorg dat u voldoende eet. Als u honger heeft kunt u zich minder goed concentreren. Eet drie maaltijden per dag en drie gezonde tussendoortjes zoals fruit, ontbijtkoek, een krentenbol of een boterham. Probeer ook echt te gaan zitten voor de maaltijden en hier gelijk een moment van ontspanning van te maken.  

Dit artikel is geschreven door Anne de Graaf, voedingsdeskundige van Valtaf.nl en schrijfster van het boek Afvallen met Anne in 12 weken. Zij begeleidt haar volgers op Valtaf.nl.

Trefwoorden: