Met deze 8 functies haal je nog meer uit WhatsApp

We whatsappen tegenwoordig iedere dag, maar we gebruiken lang niet alle functies die het chatprogramma te bieden heeft. PlusOnline selecteert acht relatief onbekende, maar heel handige functies.

1. Activiteit direct in je agenda zetten

'Laten we afspreken op 11 november om 15.00 uur.' Het is je misschien al eens opgevallen dat in dit geval de datum en tijd in de WhatsAppchat als klikbare link wordt weergegeven als je zo'n bericht krijgt of verstuurt. Dat heeft een handige functie. Klik je op de link, dan is het mogelijk om de afspraak direct in de agenda van je telefoon te zetten. Druk op de link en kies daarna voor 'Maak Activiteit'.

2. Berichten met ster markeren

Om berichten met belangrijke informatie snel terug te vinden, kun je ze markeren met een ster. Klik net zo lang op het bericht dat je wil markeren totdat een pop-up scherm verschijnt. Kies voor 'met ster markeren'.

Om de berichten met een ster terug te vinden, doe je bij Android het volgende:

 1. Open WhatsApp.
 2. Tik rechtsbovenaan op de drie puntjes.
 3. Tik op Berichten met ster.

Bij een iPhone werkt het als volgt:

 1. Ga naar de chat waarin het bericht met ster staat.
 2. Klik bovenaan op de naam van degene met wie je chat.
 3. Ga naar 'Berichten met ster'.

3. Woorden vet en cursief maken

Wist je dat je woorden en zinnen in WhatsApp vetgedrukt en cursief kunt maken? Het is ook mogelijk om woorden door te halen met een streepje. De tekst die je wilt aanpassen, zet je tussen codes en daarna verstuur je ze.

4. Handige en snelle verzendlijsten

Een aantal mensen uitnodigen voor je verjaardag? Je kunt natuurlijk tien keer je getypte bericht kopiëren, plakken en versturen, maar er is ook een snellere methode. Met een 'verzendlijst' kun je één bericht in een paar klikken naar een boel mensen tegelijk sturen. Op een iPhone werkt het zo:

 1. Open WhatsApp.
 2. Klik linksboven uw recentste chat op verzendlijsten.
 3. Selecteer de personen naar wie u het bericht wilt sturen.
 4. Klik op 'maak' en verstuur het bericht.

Android? Dan werkt het zo:

 1. Open WhatsApp.
 2. Klik rechtsbovenin op de drie puntjes.
 3. Klik op 'Nieuwe verzendlijst'.
 4. Selecteer de gewenste ontvangers.
 5. Schrijf uw bericht en klik op verzend.

5. Huidskleur van emoji aanpassen

Niet per se een handige tip, wel een leuke. Bij sommige emoji's kun je de huidskleur aanpassen. Het is heel simpel: houd de emoji lang ingedrukt. Vervolgens zie je meerdere opties in beeld verschijnen. Klik er een aan en verstuur het bericht.

6. Voeg unieke meldingstoon per contactpersoon of groep toe

Op sommige mensen wil je zo snel mogelijk reageren en bij groepsapps voel je die drang misschien een stuk minder. Wist je dat je een specifieke meldingstoon aan een persoon of groepsapp toe kunt voegen? Klik daarvoor op de naam of groepsapp en ga naar contactinformatie. Klik vervolgens op 'aangepast geluid'.

7. Veeg om te antwoorden

In een groepsapp stapelen de vele berichten elkaar vaak snel op. Wil je reageren op een vraag die iemand een poosje terug in de app stelde? Dan kun je dat op een handige manier doen, zodat iedereen in de app direct begrijpt waar je op reageert. Ga in de chat naar het bericht waar je op wil reageren en veeg met je vinger over het bericht heen naar rechts. Typ vervolgens je reactie en verzend het bericht.

8. Gifje versturen

Je kunt niet alleen tekstberichten sturen met WhatsApp maar ook afbeeldingen, bijvoorbeeld een gif. Een gif of gifje is een bewegend plaatje. Daarmee kun je onder andere een bepaalde emotie of boodschap doorgeven, bijvoorbeeld op een verjaardag. Bij WhatsApp zit een verzameling gifs die je daarvoor kan gebruiken. Je zoekt zo naar een toepasselijke gif. Klik hier om te bekijken hoe het werkt voor Android en IOS.