Een handtekening legaliseren

Getty Images

Mijn moeder is overleden in Leeuwarden, daar woont ook de hele familie. Ik ben voor mijn werk in Rotterdam terecht gekomen. De familie heeft de notaris in Leeuwarden gevraagd om een verklaring van erfrecht op te stellen. Moet ik nu naar Leeuwarden toe om daar mijn handtekening te zetten (te legaliseren)?

Wat de notaris wil weten, is dat u inderdaad degene bent die de handtekening zet op het formulier waarin u de nalatenschap zuiver of beneficiair aanvaardt of juist verwerpt. Dat controleren van de handtekening door de juiste persoon (een kopie van uw ID-bewijs is noodzakelijk) noemen we het legaliseren van uw handtekening. Anders gezegd: legalisatie betekent dat een notaris vaststelt dat u inderdaad zélf het bewuste document ondertekent. Op deze wijze kan achteraf geen onenigheid ontstaan over de echtheid van uw handtekening en wordt de kans op misbruik sterk beperkt. Legalisatie bij een notaris kunt u meestal het goedkoopst bij de notaris doen die de verklaring van erfrecht opstelt. Maar omdat deze in Leeuwarden zit en u zelf in Rotterdam woont, is dat misschien niet zo handig.

Een alternatief voor de eigen notaris in Leeuwarden is een notaris bij u in de buurt die een verklaring opstelt dat u daar het formulier van aanvaarden heeft getekend. Een dergelijk document brengt kosten met zich mee; u bent al snel meerdere tientjes kwijt. 

Over het algemeen legaliseert u uw handtekening goedkoper bij het loket van de gemeente. Daar bent u meestal net iets meer dan tien euro kwijt en soms kan het zelfs gratis. Zowel in Nederland als in het buitenland, kan namelijk iedere notaris maar ook een gemeentelijke ambtenaar een handtekening onder een verklaring/volmacht legaliseren. 

De corona-maateregelen hebben overigens wel een “handigheidje” opgeleverd. U kunt bij de meeste notarissen uw handtekening ook via de een video-bel verbinding legaliseren (vooral handig als u in het buitenland verblijft en (nog) niet kan reizen).

U hoeft dus niet per se naar Leeuwarden om uw handtekening te legaliseren. Bespreek met de notaris, die de verklaring van erfrecht opstelt, welke mogelijkheden dit kantoor heeft en tegen welke kosten en zoek desnoods een alternatief bij u in de buurt.

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich bezig met financieel en juridisch advies voor senioren met de focus op de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.
Auteur