Grote prijsverschillen uitvaartverzekeringen

Nederlanders kunnen duizenden euro's besparen op hun uitvaartverzekering. De verschillen tussen de aanbieders kunnen in sommige gevallen oplopen tot bijna vierduizend euro. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Uitvaartverzekering.nl onder negen verzekeraars, waaronder DELA, Yarden, Monuta en Ardanta.

Bij een verzekerde waarde van 8.000 euro -dat kost een uitvaart al snel- zit er tussen de goedkoopste en duurste uitvaartverzekering bijna 3.700 euro verschil. Zelfs bij twee vergelijkbare type verzekeringen en dezelfde premielooptijd is het verschil in kosten nog steeds aanzienlijk: ruim 1.700 euro. Ook op het gebied van voorwaarden, keuzevrijheid en flexibiliteit zijn er grote verschillen tussen uitvaartpolissen, blijkt uit het onderzoek.

Kosten natura polis

Iemand die nu 30 jaar is en op 80-jarige leeftijd komt te overlijden, is bij verzekeraar DELA het goedkoopste verzekerd voor een uitvaart. Bij premiebetaling tot 65 jaar liggen de totale betaalde kosten op 4.239 euro bij een verzekerde waarde van 8.000 euro. Hiervan is 6.000 euro in natura en 2.000 euro vrij besteedbaar.

Bij concurrerende verzekeraars liggen de kosten fors hoger dan bij DELA, bijvoorbeeld bij EABN. Hier betaalt een 30-jarige in zo’n 6.995 euro aan totale premie voor dezelfde verzekerde waarde en premielooptijd.

Het verschil kan nog groter: bij Dle uitvaartverzekering komen de totale kosten bij een verzekerde waarde van 8.000 euro zelfs uit op 7.936 euro, bij een levenslange premielooptijd. Het geld op de bank laten staan tegen nul procent rente geeft dan bijna hetzelfde resultaat en biedt bij het regelen van de uitvaart meer keuzevrijheid.   

Vrij besteedbaar

Bij kapitaalverzekeringen, waarbij het verzekerde bedrag vrij besteedbaar is, zijn uitvaartverzekeraars GUV en Yarden het meest gunstig geprijsd. Zonder indexatie liggen de totale kosten op respectievelijk 5.468 en 5.473 euro bij een verzekerd bedrag van 8.000 euro. De geldverzekering van Ardanta is het duurste: 6.828 euro aan kosten bij een premielooptijd tot de leeftijd van 80 jaar.

Voorwaarden

Ondanks de gunstige aspecten van winstdeling scoren de uitvaartverzekeringen van Yarden beter op het gebied van voorwaarden en flexibiliteit, oordeelt Uitvaartverzekering.nl. Zo zijn kinderen bij Yarden standaard meeverzekerd tot hun 21e . Daarnaast is er veel keuze wat betreft invulling van het verzekerde bedrag en de looptijd van de verzekering. Tot slot is indexatie van een polis bij Yarden altijd aan of uit te zetten tijdens de periode van premiebetaling.

De naturaverzekering van Lifetri komt in het onderzoek naar voren als de minste verzekering wat betreft voorwaarden en flexibiliteit. De keuzevrijheid is beperkt en er is maar één looptijd mogelijk. Wel weet de verzekerde bij Lifetri zeker dat de crematie of begrafenis wordt bekostigd bij een uitvaartverzorger die bij het afsluiten van de verzekering is gekozen.

Vergelijken

“Gezien de grote verschillen in kosten, voorwaarden en mogelijkheden is het voor consumenten van groot belang om zorgvuldig uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken”, stelt Koen Kuijper van Uitvaartverzekering.nl.
“In de totale kosten die je uiteindelijk betaalt gedurende de looptijd van de verzekering kunnen honderden tot duizenden euro’s verschil zitten, afhankelijk van je leeftijd en wensen rondom de uitvaart. Het loont daarom om bij verschillende verzekeraars een premieberekening te maken. Let daarbij niet alleen op de premie die je in eerste instantie gaat betalen. Veel belangrijker zijn de totale geschatte kosten gedurende de looptijd, de waardevastheid, manier van indexatie en de keuzevrijheid van de verzekering”.

Kuijper geeft daarnaast een bruikbare tip voor iedereen die het lastig vindt om een passende en voordelige uitvaartverzekering te vinden: “Raadpleeg een onafhankelijk financieel adviseur die alle verzekeringen met kosten, voorwaarden, voor- en nadelen voor je op een rijtje zet. Het tarief voor advies verdien je uiteindelijk met gemak terug via een gunstigere premie of betere voorwaarden”, aldus Kuijper.