Hebben wij een opvullegaat nodig?

Testament opstellen
Getty Images

Wij zijn bezig met ons testament. Onze situatie is redelijk overzichtelijk. Wij zijn getrouwd in gemeenschap van goederen, we hebben twee kinderen en de verhouding met de kinderen (ook onderling) is gelukkig goed. We hebben een bescheiden vermogen maar wel een eigen woning en een kleine hypotheek. Wij willen dat de langstlevende en de kinderen erven. Nu hoor ik de laatste tijd veel over een opvullegaat. Kan het voor ons verstandig zijn om dit in ons testament op te nemen?

Als ik het goed begrijp, kiest u dus voor de wettelijke verdeling waarbij, bij het eerste overlijden de langstlevende en de kinderen erven, de langstlevende de beschikking over alles krijgt én de kinderen een niet-opeisbare vordering krijgen op de langlevende. Bij het tweede overlijden erven dan uiteraard alleen de kinderen. Bij u zal bekend zijn (of aan u uitgelegd zijn) dat u bij het eerste overlijden iets kunt afspreken over de rente over de vorderingen van de kinderen. De hoogte daarvan speelt een belangrijke rol bij de hoogte van de verschuldigde erfbelasting bij het eerste en het tweede overlijden. 

Hoewel er op basis van uw huidige vermogen (inclusief hypotheek) relatief weinig erfbelasting verschuldigd zal zijn door de langstlevende over de erfdelen van de kinderen, kan een opvullegaat mogelijk toch interessant zijn. Zeker omdat dit in een testament wordt opgenomen in de vorm van een keuzelegaat. Het gebruik maken van dit legaat is vooral interessant als u niet over voldoende vrij vermogen (contant of liquide) beschikt om de erfbelasting te kunnen betalen. Op deze manier bestaat er na het overlijden van de eerste echtgenoot/-ote namelijk in elk geval de mogelijkheid om met de erfdelen te schuiven, waardoor de langstlevende meer erft en er optimaal van de hoge partnervrijstelling voor de erfbelasting kan worden geprofiteerd. Hiermee kunt u mogelijk bereiken dat er op dat moment helemaal geen erfbelasting verschuldigd is. Afhankelijk van de (financiële) situatie op dat moment kan hier dan wel of niet voor worden gekozen. Omdat het een keuzelegaat is, hoeft u hier dus uiteraard geen gebruik van te maken.

N.B. Overigens merk ik wel op dat minder, of geen erfbelasting bij het eerste overlijden vaak juist leidt tot meer erfbelasting bij het tweede overlijden. Het is verstandig om u op moment dat dit daadwerkelijk speelt (dus bij het eerste overlijden) goed te laten adviseren. 

Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds een aantal jaar is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur