Rol van Nederland bij een erfenis uit het buitenland waarin zich Nederlands onroerend goed bevindt

Getty Images

Ik kreeg een vraag van een Chinese vriendin die geërfd heeft van haar oma, ook uit China. In de erfenis bevinden zich verschillende huizen in Nederland. Nu vroeg zij zich af of ze daardoor nog te maken zullen krijgen met het Nederlandse erfrecht of wellicht met de Nederlandse erfbelasting.

Op basis van de door u verstrekte informatie kan ik niet anders dan concluderen dat de afwikkeling van deze nalatenschap volledig in China plaats zal vinden. Er is een Chinese erflater, er zijn Chinese erfgenamen en ook een Chinees testament.
Ook voor de erfbelasting zal Nederland geen rol spelen omdat de Nederlandse fiscus alleen erfbelasting heft als er een erfenis wordt verkregen van een Nederlandse erflater (of als er een Nederlandse erflater in het buitenland woont die minder dan 10 jaar voor overlijden in Nederland heeft gewoond). 

Bovendien heft Nederland - in tegenstelling tot diverse andere landen - in een dergelijk geval geen erfbelasting over in Nederland gelegen onroerende zaken. Sinds 2010 is namelijk het zogenaamde recht van overgang afgeschaft. Als een niet-ingezetene Nederlands onroerend goed nalaat, hoeft de erfgenaam daarover geen erfbelasting meer te betalen. In dat geval is de erfgenaam ook vrijgesteld van overdrachtsbelasting.


Mr. Nicole Goud
Mr. Nicole Goud

Mr. Nicole Goud is fiscalist en jurist. Zij is ruim 15 jaar als belastingadviseur werkzaam geweest, heeft daarna een aantal jaren gewerkt binnen de advocatuur en als auteur bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening op het gebied van o.a. erfrecht, familierecht, en het fiscale recht (erf- en schenkbelasting, inkomstenbelasting, bedrijfsopvolging). Ook heeft zij ervaring in de notariële boedelpraktijk. Sinds 2015 is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu) en houdt zij zich vooral bezig met alle juridische, fiscale en financiële aspecten die zien op de voorbereiding en de afwikkeling van nalatenschappen. Sinds 21 maart 2019 is zij ook RegisterExecuteur.

Auteur