Vraag van de week: Zelf mijn testament maken?

Getty Images

Ik vind dat ik na twintig jaar een nieuw testament nodig heb. Een goede vriend zei me dat ik dat ook zelf kan maken en het dan in bewaring moet geven bij een notaris. Dat is goedkoper en werkt net zo goed. Heeft hij gelijk?

Uw vriend heeft formeel gelijk dat je ook zelf een testament kunt schrijven en dit bij een notaris in bewaring kunt geven. Het is echter iets dat zelden gebeurt, want het geeft vaak gedoe.

Ter illustratie: uit navraag bij een bevriend notariskantoor bleek dat dit de afgelopen twintig jaar bij hen niet is voorgekomen. Dit zelfgeschreven testament wordt een holografisch testament genoemd en een allografisch testament als het door een ander is opgesteld. De vraag is echter of zelf een testament opstellen zinvol is. De inhoud moet juridisch kloppen en geen aanleiding tot twijfel geven. Voldoet het daar niet aan dan kan dat tot grote problemen leiden. Het zelfgemaakte testament moet in alle gevallen ondertekend zijn. Is het testament door een andere geschreven dan de erflater, dan moeten de bladzijden - als het testament uit meer dan een pagina bestaat - genummerd zijn. Dat moet ook als het testament met mechanische middelen is geschreven. Bij het aanbieden aan de notaris van het zelfgeschreven testament moet de erflater verklaren dat het aangeboden stuk zijn uiterste wil bevat en dat aan de vormvereisten is voldaan.

Notarissen zijn niet zo dol op deze zelfgemaakte testamenten (ook wel depottestamenten genoemd). In de eerste plaats heeft de notaris bij het opstellen van een testament de plicht om te onderzoeken of u de rechtsgevolgen van het op te stellen testament kunt overzien. Bovendien controleert hij, wanneer hij zelf een testament opstelt, of de erflater het testament vrijwillig opstelt en of hij nog wel wilsbekwaam is. Met een holografisch of allografisch testament kan dat niet of veel minder gecontroleerd worden, wat later weer tot discussie kan leiden.

Overweegt u een nieuw testament, omdat bijvoorbeeld erfgenamen al zijn overleden of de beoogd executeur die taak niet meer op zich kan of wil nemen of omdat u zelf andere gedachten over deze persoon heeft, overweeg dan een aanvullend testament. Dat is vaak net zo duur als een akte van bewaring die notaris afgeeft nadat u uw zelfgeschreven testament in bewaring heeft gegeven, maar dit biedt wel meer zekerheid. Uw vriend doet een leuke suggestie die in de praktijk lastig uit te voeren is.

Nico van Scheijndel houdt zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus magazine.