Tuintips mei 2017

Getty Images

Ook deze maand geeft tuinexpert Romke van de Kaa u tips om uw tuin er in mei weer kleurrijk uit te laten zien.

Franse lelietjes brengen geluk

In Frankrijk geef je op 1 mei een bosje lelietjes-der-dalen aan je geliefde. “Le  muguet du 1er mai porte bonheur”, zeggen ze daar: het lelietje van 1 mei brengt geluk. Het lelietje-der-dalen kan flink woekeren en daarom is het geen slecht idee om het in een pot te planten. Die kun je desnoods binnen zetten om het  lelietje precies op 1 mei in bloei te krijgen.

Roze rode meidoorn
In mei bloeit de meidoorn. De  gewone meidoorn kom je in tuinen niet tegen, hoewel het een geschikt boompje zou zijn voor kleine tuinen. Het is zelfs mogelijk om een meidoorn in een flinke kuip in goede gezondheid te houden. Je kunt er ook een bonsai van vormen. De meeste sierwaarde heeft de rozerode meidoorn  ‘Paul’s Scarlet’.

Top tip
Zet  grote potten  of bloembakken eerst op de plaats van bestemming en vul ze daarna pas met potgrond.Sommige zijn leeg al bijna niet te tillen, laat staan als ze vol zijn!

Elke dag radijs oogsten
Radijs kun je het hele jaar zaaien in potten, bloembakken of in de tuin. Zaai om de paar weken en je kunt non-stop oogsten. Niet  alleen de radijsjes zijn eetbaar, je kunt ook het jonge blad afknippen en in salades gebruiken. Ook de zaad dozen zijn eetbaar. Laat een paar planten doorschieten  zodat ze gaan bloeien, pluk de zaaddozen groen en doe ze door de sla. De smaak is pittig en ze zijn heerlijk knapperig.
 
Getty Images


Fluitenkruid
Kleurt in mei de wegbermen wit. De plant heet zo  omdat je er fluiten van kunt maken. Met een scherp mes snij je een stengel vlak boven een knoop af (het verdikte stengeldeel waar de zijtakjes ontspruiten). De tweede snee maak je 30 cm lager. Je hebt nu een holle stengel die aan één kant dicht is. Maak een lengtesnee tot in de holte en blaas op het open einde. Dikke stengels geven een lage toon, dunne een hoge.
 
Getty Images


Wacht op boze Sophie
Op 11 mei beginnen de IJsheiligen: vier dagen waarop de temperatuur ’s nachts nog weleens onder het vriespunt kan dalen, zo wil een oude volkswijsheid. Na de IJsheiligen kunnen de niet­winterharde planten naar buiten. In Duitsland wordt ook 15 mei tot de IJsheiligen gerekend; die heet daar böse Sophie.

Witte Wisteria
In binnensteden zie je veel blauweregens, tot vervelens toe eigenlijk. Daarom is het misschien wel aardig om ter afwisseling eens een witteregen te planten. Witteregens – albinovormen van de blauweregen – gaan vaak pas op latere leeftijd bloeien. Een uitzondering is Wisteria ‘Larry’s White’. Die bloeit al als ze nog jong is.
 
Getty Images


Tip
Van vaste planten die laat in het seizoen bloeien (zoals herfstasters, heleniums en floxen) kun je  nu de helft van de stengels terugknippen. Die stengels zullen later bloeien en daardoor duurt de bloei bijna twee keer zo lang.

Mei kalender
  • Buxus, hulst en taxus kunnen nu worden gesnoeid. Dat kan ook nog in juni of juli, maar in mei groeien de wonden sneller dicht.
  • Rozen kun je nog steeds snoeien, ook al lopen ze al uit. Het moet nu wel zo gauw mogelijk. 
    Getty Images
  • Zet je de kuipplanten voor het eerst buiten? Doe dit dan op een bewolkte dag, zodat het blad niet verbrandt in de zon.
  • Zaai nu eenjarige bloemen zoals klaprozen, afrikaantjes en zinnia’s  in de volle grond op de plaats van  bestemming. 
    Getty Images
  • Begin met het mesten van planten in potten.
  • Mocht het toch nog een nachtje gaan vriezen, dek kuipplanten dan af met vliesdoek.
  • Top de geraniums en  fuchsia’s opdat ze zich goed  kunnen  vertakken.
  • Bollen die in een pot zijn uitgebloeid, kun je nu in de tuin planten.
  • Zaai radijs, peterselie en selderij. Voor basilicum is het nog te koud.
  • Laat aardewerken potten zich volzuigen met water voordat je ze beplant.
  • Wie de potplanten niet iedere week wil mesten, kan een meststof door de potgrond mengen die een week lang werkt.
  • Geef pas geplante struiken iedere dag water, tot ze goed aan de groei zijn.
  • Tomatenplanten houden niet van kou. Laat ze nog deze hele maand binnen staan voor een goede start.
  • Last van mieren? Door pepers neer te leggen dwing je ze een andere route te nemen.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine mei 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

 

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine