Last van blaasstenen

Getty Images

Zes jaar geleden heb ik, een man van 76, een operatie aan mijn prostaat ondergaan. Sindsdien ben ik drie keer geholpen aan blaasstenen. Zo nu en dan plas ik ook blaassteentjes uit; ze zien er wat kalkachtig uit. Maar verder heb ik geen last van mijn nieren. Hoe ontstaan deze steentjes en kan dit te maken hebben met de prostaatoperatie? Of kan het veroorzaakt worden door wat ik eet en drink? Ik drink meestal koffie en thee en een glas wijn per dag.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Blaasstenen ontstaan wanneer stoffen die in de urine zijn opgelost, neerslaan en kristallen vormen. Vergelijk het met wijnsteen dat soms neerslaat in een fles wijn. De directe oorzaak is niet altijd helemaal duidelijk, maar de kans op het krijgen van blaasstenen is wel sterk verhoogd wanneer u uw blaas niet goed leegplast. Dit kan meerdere oorzaken hebben, waaronder problemen met de prostaat. Er blijft dan altijd een restje urine in de blaas achter. Dat verhoogt de kans op infecties met bacteriën en deze vergroten weer de kans op blaasstenen. Maar de achtergebleven urine kan op zichzelf ook stenen doen ontstaan.

Ik weet het natuurlijk niet helemaal zeker, maar ik gok dat de anatomie van uw blaas door de operatie is veranderd, waardoor er urine in de blaas achterblijft. Om de kans op steenvorming te minimaliseren wordt geadviseerd om veel te drinken, vooral als het warm is. Hierdoor wordt de urine minder geconcentreerd en kunnen minder makkelijk stenen ontstaan.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!