Ongewild urineverlies: kom je er ooit nog vanaf?

Bekkenbodemfysiotherapie kan helpen

Meer dan een half miljoen mensen in Nederland heeft last van ongewild urineverlies. Veel van deze mensen durven hiermee niet naar huisarts. En dat terwijl er in de meeste gevallen wel wat aan te doen is. Loop er dus niet onnodig mee door.

Bij urineverlies kun je je plas niet goed ophouden. De meest voorkomende vormen van urineverlies zijn: urineverlies bij inspanning en urineverlies bij aandrang. Als je last hebt van ongewild urineverlies kun je je plas niet goed ophouden. Sommige mensen verliezen wat urine zonder dat ze aandrang voelen. Bijvoorbeeld als ze lachen, tillen of niezen. Dit wordt inspanningsincontinentie genoemd. Bij aandrangincontinentie voel je juist plotseling heftige aandrang en lukt het je niet goed je plas op te houden.

Wat kun je er aan doen?

Urineverlies kan geen kwaad, maar het is natuurlijk wel erg vervelend. De eerste stap naar een oplossing is een bezoek aan de huisarts. Hou eventueel vast een plasdagboek bij. Hoe vaak ga je per dag? Wat drink je zoal? En wanneer treedt het ongewild urineverlies op? En
hoe vaak? Online kun je verschillende voorbeelden van plasdagboeken vinden. Door deze informatie is het voor je huisarts makkelijker een diagnose te stellen.

Bekkenbodemtherapie

De meeste mensen die last hebben van ongewild urineverlies worden doorverwezen naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Door het doen van oefeningen kun je de bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas versterken en beter onder controle houden. Al na een week of zes moet er verbetering optreden.

Pessarium

Wanneer oefeningen niet genoeg helpen en de banden en spieren dusdanig verslapt zijn dat de baarmoeder of de binnenkant van de vagina uitzakt, kan een pessarium een oplossing zijn. Dit is een soort ring die steun geeft aan de sluitspier van de blaas en de baarmoeder op zijn plaats houdt. Daardoor lukt het beter om de plas op te houden. Deze ring kan zo'n drie tot zes maanden blijven zitten. Daarna moet je huisarts het ringpessarium schoonmaken. Eventueel kan je huisarts je ook leren dit zelf te doen.

Operatie

Helpen de bekkenbodemspieroefeningen of het dragen van een pessarium niet? Verlies je regelmatig urine en heb je er veel last van? Dan kun je overwegen een bandje in te laten hechten dat de plasbuis omhoog houdt. Helaas lukt niet bij iedereen deze operatie succesvol. De kans op slagen ligt tussen de 85 en 90 procent. Ook als de operatie goed slaagt, is het niet zeker dat het succes blijvend is. Een klein deel van de mensen die zijn geopereerd en in eerste instantie goed zijn genezen, krijgt in de toekomst opnieuw last van incontinentie.

Hulpmiddelen

Een deel van de mensen die last hebben van urineverlies heeft het geluk er van af te komen. Helaas is er ook een deel dat last blijft houden. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel goede opvangmaterialen te koop. Gebruik vooral geen maandverband. Die verbandjes zijn niet geschikt voor het opvangen van urine en geven zelfs een licht verhoogde kans op blaasontsteking.

Er is een groot aanbod van producten speciaal voor (licht en zwaar) urineverlies. Probeer verschillende uit tot je de voor jou meest comfortabele vindt. Producten voor licht urineverlies zijn te koop bij de supermarkt of de drogist, maar als je een recept van de huisarts hebt, krijg je de kosten vergoed door de zorgverzekeraar en kun je bij de apotheek terecht.

22 Comments

Door matthijs (niet gecontroleerd) op vr, 5-6-2020 - 11:28

ik vind het heerlijk om de hele dag luiers te kunnen dragen ik vind het ook niet erg dat ik inco ben geworden want ik voel nu mijn plas niet meer en ik kan de hele dag ongestoord mijn werk doen dus incontinent zijn vind ik geen enkel probleem

Door panty (niet gecontroleerd) op zo, 9-2-2020 - 10:02

ik weet niet waar staat dat de verzekeraars alles vergoeden, maar hoe dan ook ze vergoeden idd niet alles er zijn verzekeringen die te weinig luiers voor een dag vergoeden zoals unive.dsw vergoed meer,maar er is er geen 1 die,de stretchbroekjes, de plastic luierbroeken , en de onderleggers voor in je bed vergoed
maar als je meer dan 3 luiers per dag gebruikt,dan heb je in de meeste gevallen ook een probleem . dat kan je heel goed oplossen door dikkere luiers te gaan gebruiken, maar 3 luiers per dag is wel het minimale dan kan er is een dag bij zitten dat je er maar 2 nodig hebt , maar die derde heb je echt nodig voor een dag dat er is wat mis gaat . zelf heb ik inmiddels gelukkig een goede voorraad opgebouwd .ik heb zelf namelijk een keer een paar extra pakken besteld die ik zelf betaald heb,zodat als er een keer een verstoring zit in de levering,dat ik niet meteen zonder zit

Door Corry Bezemer (niet gecontroleerd) op do, 16-1-2020 - 00:00

Een operatie, voorwand-plastiek en het ophangen van de plasbuis, is mij geweldig bevallen!! Het is natuurlijk wel een operatie maar dan heb je ook wat! Geen inlegkruisjes, maandverband of (nog erger!) luiers. De verworven vrijheid is NIET te beschrijven tegen het tijdelijke ongemak van een operatie!

Door AW van Eerde (niet gecontroleerd) op wo, 15-1-2020 - 23:55

u schrijft dat incontinentie materiaal door de zorgverzekeraar vergoed word
ik ben door door darm kanker incontinent geworden ,maar ze vergoeden niet alles ,terwijl in menzis folder de zorg verzekeraaar,staat dat ze dat wel doen
wat kun je doen?

Door panty (niet gecontroleerd) op za, 28-12-2019 - 10:38

ik heb het nooit een probleem gevonden dat ik incontinent werd ik ben gewoon weer luiers gaan dragen

Door matthijs (niet gecontroleerd) op za, 10-8-2019 - 20:35

sinds ik compleet urine incontinent ben geworden en dus de hele dag luiers moet dragen , kan ik alles weer doen wat ik voorheen ook deed ,sinds ik luiers draag heb ik geen last meer van mijn incontinentie ik kan weer alles doen zonder bang te zijn dat ik de wc niet haal of weer een natte broek heb . ik voel mijn plas niet meer , en daarom draag ik nu goede dikke luiers en dat gaat prima en daarom vind ik het nu ook niet erg meer dat ik incontinent ben geworden

Door matthijs (niet gecontroleerd) op za, 10-8-2019 - 20:35

sinds ik compleet urine incontinent ben geworden en dus de hele dag luiers moet dragen , kan ik alles weer doen wat ik voorheen ook deed ,sinds ik luiers draag heb ik geen last meer van mijn incontinentie ik kan weer alles doen zonder bang te zijn dat ik de wc niet haal of weer een natte broek heb . ik voel mijn plas niet meer , en daarom draag ik nu goede dikke luiers en dat gaat prima en daarom vind ik het nu ook niet erg meer dat ik incontinent ben geworden

Door Heni (niet gecontroleerd) op vr, 9-11-2018 - 16:03

Was vergeten m'n naam te vermelden bij m'n reactie hiervoor.

begint met: Hartelijk dank voor de waarschuwing...

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 9-11-2018 - 16:01

Hartelijk dank voor de waarschuwingen hieronder! ik begrijp niet dat deze behandeling nog steeds wordt toegepast als toch bekend is hoeveel extra ellende dit veroorzaakt en wens jullie alle sterkte!

Dien een aanklacht in en eis een schadevergoeding, want dit kan echt niet.
Heel jammer dat dit niet onder de aandacht is gebracht in het artikel, zo zie je maar weer: niet alles zomaar klakkeloos aannemen!

Ik kreeg veel last na m'n laatste bevalling en ben jaren twee keer per week naar een medisch sportcentrum geweest, heb een pessarium gehad om de last te verminderen en veel oefeningen gedaan, maar het heeft allemaal niets geholpen.
Gelukkig las ik de reacties hieronder, dit is me in ieder geval bespaard gebleven.

Door Dinky (niet gecontroleerd) op do, 8-11-2018 - 12:55

Is een verband tussen plasproblemen en pijn in de knie?