3 tips om oplichting door loodgieters te voorkomen

De Consumentenbond waarschuwt voor oplichting door loodgieters. Consumenten lopen het risico om honderden euro’s te betalen voor eenvoudige klusjes als ze met de verkeerde firma in zee gaan. Met deze tips voorkomt u oplichting.

1. Vermijd advertenties die hoog in Google staan

Wat is het eerste dat u doet als uw wc verstopt is? Grote kans dat u Google raadpleegt en de eerste 24-uursdienst die u tegenkomt belt. Volgens Sandra Molenaar, directeur van de Consumentenbond, is dat niet verstandig. ‘Bedrijven die hoog in Google staan, zijn vaak slechts bemiddelaars die voor veel geld klussen doorverkopen aan loodgieters. De klant heeft zo geen idee wie er bij hem langskomt en helaas blijken er nogal wat foute figuren tussen te staan. Bovendien berekenen de loodgieters bemiddelingskosten door aan de klant, waardoor de rekening flink kan oplopen.’

Beter is het dus om direct naar de tweede of derde pagina van uw zoekresultaten in Google door te klikken.

2. Ga alleen met bedrijven in zee die vooraf een prijs opgeven

Veel loodgieters vermelden geen tarieven op hun site en ook telefonisch blijven veel bedrijven vaag. Ga niet met deze bedrijven in zee. Het is veiliger om een loodgieter in te schakelen die is aangesloten bij de brancheorganisatie Techniek Nederland. Deze loodgieters geven, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond, vaak wel vooraf informatie over tarieven. Zo voorkomt u onaangename verrassingen aan het eind.

3. Zoek op recensies

Een loodgieter gevonden die geschikt lijkt? Tik de naam van het bedrijf voor de zekerheid nog eens in Google in, met daarachter ‘recensies’. Er zijn veel sites waarop consumenten een recensie over een bedrijf achter kunnen laten. Loop daar even doorheen en u ziet vanzelf hoe de ervaring van andere consumenten met het bedrijf is geweest. Google Maps heeft ook een eigen reviewfunctie die veel wordt gebruikt.

Die werkt als volgt:

  1. Open Google Maps op uw computer.
  2. Zoek naar een plaats of bedrijf.
  3. Onder de naam van de plaats of het bedrijf ziet u een beoordeling.
  4. Als u reviews wilt lezen, klikt u rechts van de beoordeling op het aantal reviews.

Bronnen: Radar, Kassa en de Consumentenbond