30.000 Macs besmet met malware

Een zeer geavanceerde, subtiele vorm van malware heeft duizenden computers van Apple Macintosh besmet. De malware is zelfs in staat zijn eigen sporen uit te wissen.

Wat de malware precies doet is nog onbekend. Wel weten we dat het programma zeer wijdverspreid is: tenminste op 30.000 computers van Apple, verspreid over 153 landen. Wat nog het meest opvalt, is dat de malware ook is aangetroffen op Macs met de nieuwe M1-chip. Deze computers zijn pas sinds november 2020 beschikbaar. 

Serieuze dreiging

De malware is door de onderzoekers van anti-virusprogramm's Malwarebytes en Red Canary 'Silver Sparrow' gedoopt. Het virus houdt zich erg stil, vraagt eens per uur aan een server of er nieuwe opdrachten zijn. Die opdrachten zijn tot dusver nog niet afgegeven. Het lijkt er dus op dat de malware wacht op instructies. 

Deze malware heeft ook een zelfmoordknop, het kan zichzelf wissen als onderzoekers proberen de code te kraken. De malware vermomt zichzelf als een gewone update. Apple heeft inmiddels het ontwikkelaarscertificaat teruggetrokken waar de malware misbruik van maakt.

Bron: RTL Nieuws