Autoriteit Persoonsgegevens brengt keuzehulp voor videobelapps uit

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft een keuzehulp uitgebracht voor videobelapps. De privacytoezichthouder analyseerde dertien veelgebruikte applicaties op hun privacybeleid en raadt mensen per situatie aan welke de meeste anonimiteit biedt.

Het is een diagram waarop voor elke app wordt bijgehouden wat voor gegevens er precies worden opgeslagen, of de gegevens versleuteld zijn, en of er een verdienmodel aan vast zit. Ook hoe en naar wie de data wordt verstuurd werd bekeken. De keuzehulp bevat verder een lijst met functies en heeft een verzameling links naar privacybeleid van de apps. Apps die zijn meegenomen zijn o.a. FaceTime, HangOuts, Houseparty en Zoom.

De AP geeft toe geen technisch onderzoek te hebben gedaan naar de werking van de apps. "De AP gaat af op wat bedrijven zelf zeggen over wat hun videobelapps met uw gegevens doen, bijvoorbeeld in hun privacyverklaring", schrijft de toezichthouder. De AP zegt sinds de coronacrisis veel vragen te hebben gekregen over de privacy van videobelapps. Sommige van die apps, zoals Zoom, krijgen de laatste tijd veel kritiek vanwege beveiligingslekken en andere privacyschendingen.

De keuzehulp vindt u hier >>

Bron: Tweakers