Bluetooth verbinden lukt niet? Zo lost u het op

Bluetooth telefoon
Getty Images

U kent het misschien wel. U heeft net een Bluetooth-speaker gekocht, maar de telefoon wil maar geen verbinding maken. Of misschien lukte het ooit wel, maar nu opeens niet meer. Wat nu? 

Wat bluetooth precies is, leggen we uit in dit artikel >> 

Kort gezegd: met bluetooth kunt u apparaten zoals autoradio’s, slimme telefoons, luidsprekers en koptelefoon draadloos verbinden met elkaar.

Als het niet werkt

Eerst de standaardzaken controleren. Is bluetooth wel écht 100% zeker ingeschakeld? Staat de hele telefoon niet toevallig in vliegtuigmodus? Want dan werkt bluetooth automatisch niet. Weet u zeker dat het apparaat in kwestie bluetooth ondersteunt? Dit kunt u zien aan het bluetooth-logo op de verpakking. Ook de handleiding kan uitkomst bieden.

Weet u zeker dat bluetooth is ingeschakeld en aanwezig, dan kunt u de batterij van de bluetooth-speakers controleren. Als het apparaat leeg is, kunt u geen verbinding maken. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u een apparaat aan de stekker legt, maar dat hij er niet goed in zit en dus niet wordt opgeladen.

Bedenk ook dat bluetooth een maximaal bereik heeft. Als verbinding maken niet lukt, kan het helpen om dichterbij te gaan zitten. 10 meter is sowieso de maximale afstand qua bereik voor de meeste bluetooth-apparaten.

Eerder verbonden, nu werkt het niet meer

Heeft u de bluetoothverbinding eerder gebruikt, maar doet hij het nu niet meer? Controleer of er iets veranderd is. Bent u een verbinding aangegaan met het toestel van een ander, en is die verbinding nooit verbroken? Sommige apparaten kunnen meerdere bluetooth-verbindingen tegelijk aan, maar de meeste niet.

Het kan ook zijn dat de openstaande bluetooth-verbinding van andere apparaten stoort. Zet die andere apparaten dan voor de zekerheid even uit, zodat de enige twee apparaten in huis de bluetooth-apparaten zijn die u wilt verbinden. Zo weet u zeker dat uw laptop geen roet in het eten gooit.

Hardnekkig probleem met smartphone

Telefoons zijn fragiele dingen. Een nieuwe app - zeker op een Android toestel - kan de boel al in de war sturen. Schakel bluetooth uit op de smartphone en start beide apparaten opnieuw op. Zet beide apparaten weer aan, schakel bluetooth weer in op uw telefoon. Probeer nu de verbinding te maken.

Geen succes? Probeer eerst de telefoon te verbinden met een ander bluetoothapparaat. Zo kunt u uitsluiten dat de bluetooth op uw telefoon stuk is - misschien ligt het probleem aan de kant van de speakers.

Werkt de bluetooth van uw telefoon of apparaat niet? U kunt dan het beste contact opnemen met de winkel waar u het apparaat heeft gekocht. Als de bluetooth stuk gaat binnen de garantieperiode, kunt u een vervangend exemplaar krijgen.

Auteur 
  • David de Wilde