Bluetooth zonder problemen

Met bluetooth verbind je apparaten met elkaar zonder kabel. Erg handig natuurlijk. Maar soms werkt de draadloze verbinding slecht of helemaal niet. Dan is het tijd voor de Plus bluetooth probleemoplosser.

Harald Bluetooth was een Deense koning uit de tiende eeuw. Wat had die te maken met de techniek om met radiogolven op korte afstand apparaten met elkaar te verbinden? Simpel: de uitvinder las toevallig op dat moment een boek over hem en vond bluetooth een leuke naam. Sindsdien gebruiken we bluetooth op allerlei manieren. De populairste toepassing is nog steeds smartphones, tablets en computers met andere apparaten, zoals luidsprekers en muizen, samen laten werken. Zonder kabels. Want daarom is bluetooth zo handig. Als het tenminste werkt.

Bluetooth probleemoplosser

Meestal gaat het wel goed met bluetooth. Maar soms zitten er toch wat kinken in de “kabel”. Dan start je bijvoorbeeld een leuk muziekje op je smartphone… en hoor je niets op je bluetooth speaker. Gelukkig is de oorzaak van die storing met wat tips meestal makkelijk op te lossen. Hieronder gaan we uit van een smartphone als apparaat waarmee je muziek wilt afspelen op een luidspreker. Maar je kunt in plaats van een smartphone ook een tablet, computer, tv of ander apparaat nemen en voor de luidspreker een ander bluetooth toestel, zoals een muis of toetsenbord.

1. Controleer of bluetooth op je smartphone wel aan staat. Kijk hiervoor in de Instellingen bij Bluetooth. Zorg ervoor dat deze optie ingeschakeld is.

2. Controleer of er wel een connectie is met de luidspreker. Er zijn apparaten waarbij direct automatisch een bluetooth verbinding wordt gemaakt als je ze aan zet, maar dat gaat zeker niet altijd zo. Bij veel appraten moet je eerst een bluetoothknop secondenlang ingedrukt houden. Waar die zit lees je in de handleiding. Er gaat gewoonlijk een apart lampje branden voor een bluetooth connectie. Pas daarna kan je smartphone de luidspreker zien in zijn lijst met gevonden bluetooth apparaten. Deze lijst vind je standaard via de optie Bluetooth in Instellingen. Staat hier niet de luidspreker waarmee je een connectie wilt maken? Hou dan de bluetoothknop op de luidspreker lang genoeg ingedrukt. Verschijnt het apparaat nog niet in de lijst? Soms helpt het om bluetooth op je smartphone uit en weer aan te zetten.

3. Controleer of er niet een ander apparaat, zoals een smartphone of tablet, al verbonden is met de luidspreker. Zo ja, zet dan bluetooth op dat apparaat uit of verwijder de luidspreker het uit de lijst met beschikbare apparaten (zie 5).

4. Staat de bluetooth luidspreker in de lijst met beschikbare apparaten, maar is er geen verbinding? Tik dan op je smartphone in de lijst op de luidspreker. Als dit niet werkt, zet dan bluetooth op je smartphone uit en weer aan. Of schakel het bluetooth apparaat uit en weer aan. Soms kan je smartphone aan en uit zetten helpen.

5. Een smartphone kan een maximaal aantal bluetooth apparaten aan: vaak acht. Heb je er meer in je lijst met bluetooth apparaten staan, dan moet je er een paar verwijderen. Tik daarvoor op het pictogram (meestal een I of tandwiel) achter het apparaat. Soms moet het eerst verbonden zijn. Tik daarna op Verwijderen of Vergeten.

Nog een paar oplossingen

Als je deze stappen gecontroleerd hebt en je hebt nog steeds een connectieprobleem, dan wordt het tijd te controleren of misschien de onderstaande storingsoorzaken je parten spelen:

6. Bluetooth werkt over een afstand van maximaal 10 meter. Zorg er dus voor dat die afstand niet wordt overschreven. Des te dichter de twee apparaten bij elkaar zijn, des te beter.

7. Muren en andere obstakels kunnen het bluetooth signaal storen. Zorg er dus voor dat er geen obstakels tussen de twee apparaten staan.

8. Het bluetooth signaal kan gestoord worden door andere (radio)signalen. Bijvoorbeeld een magnetron of een router voor draadloos internet (Wifi). Ook kunnen muren en metaal problemen geven. Blijf dus uit de buurt van dit soort apparaten en materialen met je smartphone en luidspreker.

Kom je er met deze tips niet uit? Dan kan het onder andere zijn dat de bluetooth van je smartphone en luidspreker van een verschillend type zijn. Haal in dat geval iemand met kennis van zaken erbij.