Computertip: Je smartphone veilig verbinden

Smartphone in handen
Getty Images

De internetverbinding van je smartphone is vaak prima ingesteld voor thuis. Maar buitenshuis moet je beter opletten. Plus helpt je hierbij een handje.

Of je nou op vakantie in het buitenland gaat of alleen in Nederland buiten de deur bent, de juiste internetinstellingen voor je smartphone zijn belangrijk. Als die niet goed staan heb je kans dat je je smartphone blootstelt aan ongewenste bezoekers. Of je wordt opgezadeld met een internetbundel die onverwacht snel aan zijn limiet zit of nog erger: een hoge nagekomen rekening.

Wifi buitenshuis

Smartphones maken automatisch gebruik van wifi in de omgeving als je het internet op gaat. Dat is meestal fijn want daarmee voorkom je dat je databundel via de 4G/5G verbinding wordt opgepeuzeld. Het is daarom ook verstandig in het buitenland zoveel mogelijk -gratis- wifi te gebruiken, zodat je je databundel spaart. Vooral als je buiten de EU bent, want daar betaal je veel meer voor het gebruik van internet.

Zolang je wifi thuis, bij iemand anders in huis of op je werk gebruikt, zit je gewoonlijk goed wat betreft de veiligheid. Wifi is daar beveiligd met een speciaal protocol en een wachtwoord. Buitenshuis, zeker in het buitenland, hoeft dat lang niet altijd het geval te zijn.

Een slecht beveiligde wifi-verbinding is altijd te herkennen aan het feit dat je geen wachtwoord hoeft op te geven om deze te gebruiken. Is dat het geval, gebruik dan dat wifi-netwerk niet, want het maakt het een stuk makkelijker voor ongewenste lieden om op je smartphone binnen te komen. Doe sowieso nooit je bankzaken via buitenlandse wifi. Gebruik daarvoor altijd 4G/5G.

Wifi veilig

Het lijkt natuurlijk makkelijk gezegd dat je geen contact moet maken met een slecht beveiligde wifi-verbinding. Het probleem is dat veel smartphones staan ingesteld op automatisch contact zoeken met het sterkste wifi-signaal in de omgeving. Zo kun je toch ongewenst en ongemerkt op een slecht beveiligd wifi-netwerk terechtkomen.

Je kan dat voorkomen door de instelling Automatisch aanmelden bij een wifi-netwerk op je smartphone uit te zetten. Dat zorgt ervoor dat je je altijd handmatig moet aanmelden en je smartphone niet automatisch in een wifi-netwerk komt te zitten. Dat stel je als volgt in:

iPhone:

Android:

 

Voorkom roaming

Bij slechte wifi in de omgeving schakelt je smartphone ongemerkt over naar 4G/5G. Dat kan vervelend uitpakken als je in het buitenland zit. Je zit dan sneller aan de limiet van je databundel, zelfs al zijn de kosten binnen de EU hetzelfde als in Nederland. Buiten de EU kan dit al snel heel duur uitpakken, omdat je vaak veel meer betaalt voor 4G/5G.

Dit voorkom je door je dataverbinding voor het oversteken van de grens uit te zetten. Dan bepaal je daarna handmatig wanneer je er gebruik van wilt maken. Hoe je dit opgeeft zie je in de onderstaande video’s:

iPhone:

Android:

Op de grens

Als je in een grensgebied bent tussen twee landen of op een cruiseschip langs een kust vaart, kun je onbedoeld een duurder 4G/5G netwerk in een ander land oppikken. Om dat te voorkomen zet je ter plaatse automatische netwerkselectie uit. Je krijgt dan eventueel de mogelijkheid om met de hand een netwerkprovider te kiezen.

Dit stel je zo in:

iPhone:

Android:

VPN

VPN biedt je de mogelijkheid om via een speciale VPN provider op internet te surfen. Bij deze dienst worden je gegevens afgeschermd zodat kwaadwillenden er geen misbruik van kunnen maken. Dit biedt dus extra zekerheid bij het surfen op internet, naast het goed instellen van je smartphone.

Om VPN te gebruiken neem je een abonnement bij de VPN provider. Een goed voorbeeld daarvan is Surfshark.

Auteur