CoronaMelder kan nu communiceren met andere apps

De CoronaMelder-app kan nu ook meldingen over besmette personen delen en ontvangen van de corona-apps van andere landen. Het gaat om enkele grote EU-landen, waaronder Duitsland, Spanje en Denemarken. Nederlanders kunnen voortaan waarschuwingen ontvangen als ze in de buurt waren van buitenlanders die besmet bleken te zijn met corona, en andersom.

De CoronaMelder-app is sinds 10 oktober landelijk in gebruik, en is op dit moment (2 december) door 4,1 miljoen mensen gedownload. De app geeft een waarschuwing als iemand ten minste een kwartier dicht in de buurt is geweest van een besmet persoon. De vrijwillige app, die werkt via bluetooth, moet helpen om te voorkomen dat je andere mensen in je omgeving besmet. Hier leest u meer over hoe de app werkt.

Nu ook over de grens

De Nederlandse corona-app werkt vanaf nu dus samen met de vergelijkbare apps uit Duitsland, Italië, Ierland, Spanje, Letland, Kroatië en Denemarken. De CoronaMelder zegt het nu wanneer je in contact bent geweest met een besmette buitelander, en kan codes uitwisselen met buitenlandse apps. "De samenwerking met apps van andere landen is ook handig voor mensen die in grensgebieden wonen of werken", aldus het ministerie van Volksgezondheid (VWS).

De CoronaMelder-app is echter alleen te gebruiken voor het waarschuwen van anderen in samenwerking met de Nederlandse GGD. "Als je een coronatest in het buitenland doet en je blijkt besmet te zijn, kun je dat dus niet melden via CoronaMelder", aldus het ministerie van VWS. De GGD werkt intussen ook aan een nieuwe app, GGD Contact, die moet helpen het bron- en contactonderzoek sneller uit te voeren. Die app verschijnt binnenkort.

Bron: RTL Nieuws