De gevolgen van trackingapps op uw iPhone


‘’Tracking’’ betekent volgen. Tracking apps sturen je gepersonaliseerde advertenties. Apple heeft onlangs via de nieuwste update voor de iPhone een aanpassing doorgevoerd, waardoor apps toestemming gaan vragen of ze u wel mogen tracken.

De app vraagt om toestemming tot de ‘Identifier For Advertisers’, wat betekent dat het smartphonegedrag wordt opgeslagen. Alles wat je doet en zoekt op de smartphone wordt geregistreerd en kan worden gedeeld met adverteerders, zonder dat je identiteit bekend wordt. Deze informatie wordt gebruikt om gepersonaliseerde advertenties te sturen die aansluiten op jouw interesses.

Het is mogelijk om apps niet toe te staan jouw gedrag te tracken. Dit doe je door het schuifje ‘Sta trackingverzoeken van apps toe’ naar het grijze gedeelte te verschuiven. Dit zorgt ervoor dat je geen meldingen meer krijgt over het toestaan van tracking door apps.

Het toestaan van tracking kan niet veel kwaad. Jouw persoonlijke informatie staat los van je advertentieprofiel. Hierdoor kunnen adverteerders en derde partijen je gedrag niet koppelen aan jou als persoon.

Door het niet toe te staan van tracking krijg je ook veel minder aantrekkelijke advertenties te zien. Wat de gevolgen op lange termijn zijn is nog niet duidelijk.