PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

De populairste anti-virusbeveiliging van dit moment

Sommige virussen stelen je bestanden, gluren naar je via de webcam. Sommige registreren wat je intikt of eisen geld voor toegang tot je eigen computer. Virussen zijn nog steeds een probleem, en dit zijn de populairste beveiligingsprogramma's van dit moment.

De virusscanner wordt vaak gezien als een relikwie: een ouderwets programma dat je computer enorm traag maakt. Tien jaar geleden was dat nog zo, denk aan software als McAfee die toen dominant was. Maar tegenwoordig zijn er tal van gratis, veel lichtere anti-virusprogramma's beschikbaar die een afdoende oplossing zijn voor de doorsnee computergebruiker.

Nieuwste dreiging: ransomware

Op PlusOnline schreven we al eerder over het fenomeen Ransomware. "Het installeren van een virusscanner heeft zeker nut", zegt Sander van Voorst, redacteur van computerinformatie-website Tweakers. "Mensen zeggen vaak: gebruik je gezond verstand. Maar soms let je gewoon even niet op. Op die momenten kan een virusscanner je helpen." Van Voorst constateert dat ransomware, het virus dat je PC gijzelt en losgeld vraagt, momenteel het grootste probleem vormt.  "Het is een populaire methode voor internetcriminelen om snel geld te verdienen."

Windows 10 heeft al een ingebouwd anti-virusprogramma, maar een extra scanner van een derde partij is nooit een overbodige luxe. Het kan de beveiliging verder versterken. Op Mac computers zijn nog steeds minder virussen beschikbaar, omdat deze computer in tegenstelling tot de telefoons minder populair zijn, maar het is al lang niet meer zo dat de Mac 'virusvrij' is.

Scanners en realtime beveiliging

Je kunt anti-virussoftware grofweg indelen in twee categorieen: scanners en 'realtime' beveiliging. Dat laatste betekent dat het programma de computer doorlopend in de gaten houdt. Open je een verkeerde email, dan komt hij gelijk in actie en blokkeert hij schadelijke programma's. Een scanner scant je hele computer op virussen en malware. Ze worden na de scan verwijderd. De meeste van deze scans zijn gratis verkrijgbaar.

En dan nu de selectie. Deze anti-virussoftware is op dit moment veel in gebruik. In willekeurige volgorde:

1. Malwarebytes & AdwCleaner
Malwarebytes is één van de bekendste antivirusprogramma's van dit moment. Het is favoriet onder internetgebruikers omdat het schadelijke bestanden feilloos opspoort. De betaalde versie, die 25,95 per jaar kost, biedt ook realtime bescherming.

Website

AdwCleaner is van hetzelfde bedrijf als Malwarebytes. Dit gratis programma ruimt specifiek 'adware' op, virussen die ongewenste popups en toolbars op uw scherm plaatsen. Niet gevaarlijk, wel irritant en daarom is er gelukkig een speciaal programma voor.

Website

2. Hitman Pro
Hitman Pro is een product van Nederlandse bodem. Van origine was het een virusscanner die vooral gebruikt werd om virussen op te pikken tijdens het downloaden van games. Tegenwoordig is het programma 30 dagen gratis te testen. Het staat te boek als één van de beste programma's om de PC op te schonen. Na die 30 dagen betaalt u jaarlijks 19,95. De duurdere variant, Hitman Pro Alert, kost 29,95 per jaar. Het biedt realtime bescherming tegen virussen en houdt ook streng toezicht of je webcam of toetsaanslagen in de gaten worden gehouden. De software versleutelt toetsaanslagen, waardoor virussen die uw toetsenbord bespioneren dus kansloos zijn.

Website

3. Avast
Gratis realtime bescherming, dat is wat Avast aanbiedt. Dat doen er niet veel en dus is Avast erg populair geworden. Het programma biedt sinds kort ook een wachtwoordbeheerder, waardoor je met één wachtwoord toegang krijgt tot al je andere wachtwoorden: een wachtwoordkluis. Hier schreven we al eerder over.

Ook Avast heeft betaalde versies van 49,99 en 69,99. De eerste vangt phishingmails en nep-website af, de duurste helpt je bij het up-to-date houden van al je computerprogramma's.

Website

4. Avira
Ook Avira biedt, net zoals Avast, gratis realtime bescherming. Dit programma is wel wat trager dan avast, maar werkt goed en heel precies. Het herkent schadelijke websites en wordt geleverd met enkele extra's, zoals een VPN. Zo kun je anoniem het internet op, tot 500mb aan dataverbruik.

De betaalde versie heeft opschoonfuncties voor je computer, om de computer sneller te maken. Deze kost 44,95 euro per jaar. Voor de liefhebbers is er nog een totaalpakket van 84,95 euro per jaar die onbeperkt datagebruik met de VPN biedt.

Website (scroll naar beneden voor de gratis versie)

5. F-Secure Safe
Het finse bedrijf F-Secure heeft ook een virusscanner uitgebracht. De software ontdekt en verwijdert malware, ziet en filters kwaadaardige websites en je kunt het ook gebruiken om voor je kinderen seks en geweld van het internet te filteren. Het is 30 dagen gratis en kost daarna 79,95 euro per jaar. XS4ALL-klanten kunnen gratis gebruikmaken van de software, dus als je klant bent bij XS4ALL, kijk hier.

Website

Maakt u zelf gebruik van een andere virusscanner waar u zeer tevreden mee bent? Vermeld hem in een reactie op dit artikel!

Bron: RTL Nieuws

Reactie toevoegen

61 Comments

Door annabel (niet gecontroleerd) op di, 25-7-2017 - 18:11

Sinds gisteren met rentepunten ING en 12,50 Hitman Pro Alert normaal 29,95 per jaar.Heb ook Windows Defender werkt ook goed hoor maar een extra beveiliging lijkt me wel ok.

Door arjen (niet gecontroleerd) op di, 3-1-2017 - 19:30

Panda werkt in The cloud. Daardoor scant deze alleen internet via de browser en geen e-mailverkeer.

Door arjen (niet gecontroleerd) op di, 3-1-2017 - 19:28

Ik heb AVG gebruikt. Tot mijn pc door een virus werd getroffen dat AVG doorliet. Voor mij geen AVG meer. Ik heb nu AVAST. Is trouwens veel sneller . AVG vertraagde mijn pc behoorlijk.

Door OMA (niet gecontroleerd) op do, 29-12-2016 - 19:52

ik gebruik al jaren NORTON zéér tevreden hiermee, doet waar het voor staat!!!!

Door L.Ligtvoet (niet gecontroleerd) op do, 29-12-2016 - 13:53

Ook KPN heeft F-Secure gratis in het pakket.

Door Har Berentsen (niet gecontroleerd) op di, 13-12-2016 - 14:58

G.DATA is de beste tot nu en ook nog goedkoop.

Door Enrico (niet gecontroleerd) op ma, 12-12-2016 - 16:24

Kaspersky daar zweer ik bij nooit problemen met korting via Seniorweb te verkrijgen!

Door Regina Gijzemij... op zo, 11-12-2016 - 18:02

En die van ons ook!

Door PeteJ (niet gecontroleerd) op zo, 11-12-2016 - 13:38

Qihoo 360. werkt als een tierelier en is gratis. Helaas in het engels

Door selmi (niet gecontroleerd) op do, 8-12-2016 - 20:50

Wij gebruiken al jaren Norton Security en zijn zeer tevreden !