Duur doorschakelen verboden

callcenter
Getty Images

Vanaf 16 december zijn betaalde doorschakeldiensten naar gratis 0800-nummers (informatienummers) verboden. Voor diensten met telefoonnummers die beginnen met 0900, 0906 en 0909 wordt doorschakelen tegen betaling in vrijwel alle vormen ook verboden.

Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). De ACM heeft aanbieders van doorschakeldiensten op de nieuwe regels gewezen. Deze aanbieders moeten hun diensten aanpassen of zij kunnen hun nummers inleveren. De ACM gaat de nieuwe regels na 16 december actief controleren.
Mensen hebben vaak niet door als ze via een betaalde doorschakeldienst zijn verbonden met een gratis dienst, zoals 0800-nummers van de Belastingdienst of de GGD. Wie zo'n nummer op internet opzoekt wordt gemakkelijk op het verkeerde been gezet, doordat advertenties van betaalde doorschakeldiensten vaak bovenaan de zoekresultaten verschijnen. Ook als de doorschakeldiensten vermelden welke kosten eraan verbonden zijn, hebben veel bellers niet door dat ze via een betaalde dienst bellen. Omdat de belkosten na het doorschakelen tijdens het gesprek blijven doorlopen kan de telefoonrekening hoog uitvallen. Doorschakeldiensten rekenen vaak een euro per minuut voor een verbinding met een gratis nummer.
 

Auteur 
  • Perry van Dijk
Bron 
  • ACM