Geen goede WiFi? Maak zelf een hotspot met MiFi!

Met het einde van de roamingtarieven in Europa is internetten op vakantie een stuk beter betaalbaar geworden. Desondanks is het verstandig zoveel mogelijk WiFi te gebruiken. Maar wat als er geen goede WiFi beschikbaar is?

Online op vakantie

Internetten in Europa is door het afschaffen van de roamingtarieven door de EU niet meer een aanslag op je bankrekening. Roaming houdt in dat je mobiele connectie over de grens wordt overgenomen door een buitenlandse provider. Er werden extra hoge tarieven voor gerekend, waardoor je voor het verbod veel meer betaalde voor bellen en internetten dan in Nederland.
Zeker als je een gunstige internetbundel hebt, of tijdelijk een vakantieaanbieding van je mobiele provider gebruikt, kom je nu een heel eind met je 3G/4G verbinding.

Zolang je tenminste niet uitgebreid aan de slag gaat met delen of binnenhalen van foto’s en video’s, want dan schiet je vrij vlot over de limiet van je internetbundel. En dat kan wel aardig in de duiten lopen. Daarom is het verstandig ook in het buitenland zoveel mogelijk WiFi te gebruiken voor internetten. Dat geldt sowieso wanneer je op reis gaat buiten Europa, want daar gelden de extra hoge roamingtarieven nog wel steeds.

WiFi

Op veel plekken in het buitenland is tegenwoordig gratis of goedkope WiFi beschikbaar. De laatste jaren is de kwaliteit daarvan steeds beter geworden. Dit om de simpele reden dat de beschikbaarheid van goede WiFi een onderdeel is geworden waarop hotels, appartementencomplexen en andere vakantiebestemmingen klanten proberen te trekken.

Toch komt het nog regelmatig voor dat de WiFi mogelijkheden tegenvallen. De kwaliteit is onvoldoende zodat internetten traag gaat, je mag WiFi niet langer dan een bepaalde tijd gebruiken of kan alleen goed online als je in de buurt van de receptie bent.

Zit je in zo’n geval met meerdere mensen op het vakantieadres, dan is de goedkoopste oplossing niet iedereen apart met een eigen 3G/4G verbinding internetten, maar je eigen WiFi creëren. Daarvoor gebruik je MiFi.

MiFi

De afkorting MiFi is een samenvoeging van My WiFi. Dat is een naam die de lading goed dekt omdat je met MiFi je eigen WiFi hotspot maakt. Een hotspot is een toegangspunt voor internet. Als je ergens met behulp van WiFi online gaat, maak je daarvoor altijd gebruik van een hotspot in de buurt van je tablet of smartphone. Bijvoorbeeld in een hotel, café of benzinestation.
Een MiFi is een apparaatje waarmee je je eigen hotspot creëert. Voorbeelden zie je hier. Het apparaatje, ongeveer ter grootte van een mobiele telefoon, is vergelijkbaar met de modem-router waarmee je in je huis een draadloos netwerk onderhoudt. Het verschil is dat je met een MiFi een mobiel toegangspunt met internet maakt. Je gebruikt daarvoor niet een kabel- of glasvezelverbinding maar de 3G/4G internetconnectie van de MiFi zelf.

Voordelen

Waarom zou ik een MiFi gebruiken als ik al internet op mijn smartphone heb, is een vraag die vaak gesteld wordt. MiFi biedt verschillende voordelen:

  • je hebt bijna overal een WiFi-connectie, ook als je onderweg bent.
  • je kunt in plaats van maar met een, met meerdere apparaten tegelijk internet op. Handig bijvoorbeeld als die andere apparaten geen 3G/4G internetconnectie hebben, zoals  tablets.
  • je kunt makkelijk bestanden uitwisselen tussen de verschillende apparaten via het MiFi-netwerk.
  • je kunt goedkoper internetten dan met een gewoon internetabonnement.

Simkaart

Het prijsvoordeel is afhankelijk van de simkaart die je gebruikt in de MiFi voor contact met het 3G/4G netwerk. Bepaalde mobiele telefonie-aanbieders in Nederland hebben speciale MiFi aanbiedingen, vaak in combinatie met de aankoop van een MiFi apparaat. Ook is het meestal mogelijk om een simkaart van een aanbieder in het land waar je op vakantie bent, te gebruiken. Je kunt dan tegen de lokale goedkope tarieven online. Je hoeft meestal niet eens ter plaatse daarvoor een prepaid simkaart te kopen. Via internet is voor de meeste landen al thuis een simkaart aan te schaffen. Zoek daarvoor op: simkaart buitenland kopen.

Je moet er wel rekening mee houden dat je eenmalig minimaal 50 euro kwijt bent voor de aanschaf van een MiFi en dat de MiFi simlockvrij moet zijn.

Het is trouwens bij veel smartphones ook mogelijk om die in te stellen als WiFi hotspot. Je leest hier meer over in deel 2.